Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 32η εβδομάδα της κύησης!

Η 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 31 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 31 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 32η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 29 εβδομάδες μέχρι και τις 29 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Όσο πλησιάζει η «μεγάλη» ημέρα του τοκετού το μωράκι σας εξασκείται σε όλες αυτές τις «δεξιότητες», οι οποίες θα του είναι απαραίτητες στον «έξω κόσμο». Επαναλαμβάνει συνεχώς τις λεγόμενες αναπνευστικές κινήσεις, με τις οποίες αμνιακό υγρό εισέρχεται στους πνεύμονες. Επίσης συνεχώς καταπίνει αμνιακό υγρό, ενώ με τα χειλάκια του δοκιμάζει τις θηλαστικές κινήσεις.

Το δε πεπτικό του σύστημα είναι πρακτικά έτοιμο να επεξεργαστεί το γάλα, αν και θα περάσουν ακόμα αρκετές εβδομάδες πριν φτάσουμε να το ταΐσουμε.

Η πλειονότητα των μωρών σε αυτό το στάδιο της κύησης βρίσκεται με το κεφάλι προς τα κάτω και στην αποκαλούμενη εμβρυϊκή θέση, με τα κάτω άκρα του κεκαμμένα, δηλαδή μαζεμένα στην κοιλίτσα του, ενώ σε κάμψη αναπαύεται και ο αυχένα του. Αν το κεφαλάκι του μωρού σας δεν βρίσκεται προς τα κάτω, στη λεγόμενη κεφαλική προβολή, δεν σημαίνει απαραίτητα πως και αυτή θα είναι η τελική του θέση, αφού υπάρχει χρόνος για να «γυρίσει», όπως λέμε. Μόλις το 5% των μωρών βρίσκονται σε ισχιακή προβολή, δηλαδή με τα κάτω άκρα προς τα κάτω στο τέλος της κύησης.

Φυσικά το μωράκι σας είναι πλέον αρκετά μεγάλο και το περιβάλλον της μήτρας, αν και άνετο, περιορίζει πια αισθητά τις κινήσεις του. Έτσι πλέον δεν το νιώθετε να αλλάζει θέση, όπως πριν. Φυσικά δεν παραλείπει να κάνει τακτικά αισθητή την παρουσία του «κλωτσώντας», όταν τουλάχιστον δεν κοιμάται.

Το μωρό σε αυτήν την εβδομάδα της κύησης ακολουθεί «κύκλους ύπνου», οι οποίοι διαρκούν συνήθως από 20 μέχρι 40 λεπτά. Τότε η δραστηριότητά του περιορίζεται σημαντικά και δεν το «ακούτε» το ίδιο συχνά. Υπάρχουν και μελέτες, οι οποίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κατά τη διάρκεια αυτών των κύκλων ύπνου το μωράκι σας ονειρεύεται! Πώς να είναι άραγε τα όνειρά του;

Εξωτερικά το μωράκι μοιάζει όλο και περισσότερο με νεογέννητο. Η συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα του, του δίνει αυτή την «αφράτη» όψη, την οποία θα λατρέψετε, όταν το πάρετε στην αγκαλιά σας. Το υποδόριο λίπος άλλωστε καθιστά το δέρμα του λιγότερο διαφανές.

Στο κεφαλάκι του βλέπουμε πως έχουν πια ξεπεταχτεί τα πρώτα του μαλλάκια, ενώ τόσο στα δάκτυλα των ποδιών, όσο και σε αυτά των χεριών βλέπουμε νυχάκια. Μάλιστα, αν η κύηση συμπληρώσει τις 40 εβδομάδες, είναι πιθανό τα νυχάκια του μωρού σας να έχουν μακρύνει τόσο, που να χρειαστούν περιποίηση αμέσως μετά τον τοκετό!

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 42,4 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1702 γραμμάρια. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved