Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 30η εβδομάδα της κύησης!

Η 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης εκτείνεται από τη συμπλήρωση 29 εβδομάδων από την πρώτη ημέρα της τελευταίας έμμηνου ρύσης μέχρι και τη συμπλήρωση 29 εβδομάδων και 6 ημερών από το ορόσημο αυτό.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 30η εβδομάδα της κύησης!

Η πραγματική ηλικία του εμβρύου όμως, μετρούμενη από τη γονιμοποίηση του ωαρίου εκτείνεται από τις 27 εβδομάδες μέχρι και τις 27 εβδομάδες και 6 ημέρες.

Δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς! Η εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα του, που του δίνει μια πιο «αφράτη» όψη, και η κοιλίτσα του, που είναι πλέον πιο φουσκωμένη, είναι δείκτες πως είναι πλέον σχεδόν έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου»!

Μάλιστα, καίτοι οι πνεύμονές του δεν είναι ακόμα απόλυτα ώριμοι, αν παρ' ελπίδα ξεκινήσει πρόωρος τοκετός στο στάδιο αυτό, το μωράκι θα μεταφερθεί μεν πάραυτα στην μονάδα εντατικής φροντίδας νεογνών, αλλά έχει εξαιρετικά καλές πιθανότητες να μην εμφανίσει κανένα πρόβλημα στην ανάπτυξή του.

Η σημαντικότερη εξωτερική αλλαγή, που παρατηρούμε στο μωρό στο στάδιο αυτό της κύησης είναι πως το χνούδι, το οποίο μέχρι τώρα κάλυπτε το δέρμα του, έχει πλέον περιοριστεί σημαντικά. Το μωράκι δεν χρειάζεται πλέον αυτό το χνούδι, που μέχρι τώρα το βοηθούσε να κρατήσει σταθερή τη θερμοκρασία του. Η θερμοκρασία σώματος του μωρού ρυθμίζεται πια απευθείας από τον εγκέφαλό του, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή έχει και το λίπος, που σταδιακά αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα του. Φυσικά «νησίδες» από χνούδι μπορούμε να δούμε ακόμα και σε μωρά, τα οποία γεννιούνται τελειόμηνα, στην πλάτη και στους ώμους τους.

Όμως σημαντικές είναι και οι αλλαγές, που δεν μπορούμε να δούμε απλά κοιτώντας το μωράκι. Η επιφάνεια του εγκεφάλου, η οποία ήταν μέχρι τώρα λεία, παρουσιάζει πλέον αυλακώσεις. Αρχίζουν δηλαδή να σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές έλικες του εγκεφάλου. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι εξαιρετικά σημαντικοί, διότι επιτρέπουν την ανάπτυξη μεγαλύτερης ποσότητας εγκεφαλικής ουσίας μέσα στον περιορισμένο χώρο της κρανιακής κοιλότητας. Η μεγαλύτερη ποσότητα εγκεφαλικής ουσίας συνδέεται και με τη βελτίωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, δηλαδή το μωράκι σας γίνεται πιο έξυπνο!

Μια άλλη σημαντική αλλαγή, που δεν μπορούμε να δούμε εξωτερικά, είναι και η έναρξη παραγωγής κυττάρων του αίματος και κυρίως ερυθρών κυττάρων, τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς, από τον μυελό (το μεδούλι) των οστών. Η παραγωγή των κυττάρων αυτών λάμβανε χώρα μέχρι τη στιγμή αυτή σε άλλα μέρη του σώματος και κυρίως στον σπλήνα. Η ανάληψη της παραγωγής κυττάρων του αίματος από τον μυελό των οστών καθιστούν το μωράκι σας ικανότερο να ανταποκριθεί στη ζωή έξω από τη μήτρα σας.

Η όραση τέλος του μωρού δεν είναι ακόμα αρκετά οξεία. Στο στάδιο αυτό η οξύτητά της μετράται στο 1/20, ενώ στον ενήλικα φυσιολογικά φτάνει τα 20/20. Αυτό σημαίνει πως στο στάδιο αυτό το μωράκι σας μπορεί να ξεχωρίσει το σχήμα αντικειμένων, μόνον εάν απέχουν λίγα μόλις εκατοστά από το πρόσωπό του.

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 39,9 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1319 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει ένα μεγάλο κουνουπίδι. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της εγκυμοσύνης βρίσκεστε!

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved