Εγκυμοσύνη και διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η σωστή διατροφή έχει πρωτεύοντα ρόλο καθώς πρέπει να παρέχει αρκετή ενέργεια και θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το μωρό για να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί ενώ θα βοηθήσει την γυναίκα να κρατηθεί σε φόρμα και να είναι υγιής.
Εγκυμοσύνη και διατροφή: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες



Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα λιστέριας, ενός μικροβίου το οποίο μπορεί να επιφέρει αποβολές, γέννηση, νεκρού εμβρύου ή σοβαρές ασθένειες στα νεογέννητα.


Οι έγκυες λοιπόν θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση οστρακοειδών, όπως μύδια, στρείδια καθώς και τα κατεψυγμένα καπνιστά θαλασσινά, όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, ο τόνος ή το σκουμπρί. Τα κατεψυγμένα καπνιστά θαλασσινά είναι ασφαλή μόνο όταν έχουν μαγειρευτεί καλά.

Παρόλο που η κατανάλωση ψαριών θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά είδη διατροφής, μεγάλα ψάρια όπως ξιφίας, καρχαρίας, σκουμπρί βασιλιάς, τόνος σε κονσέρβα, σολομός, γαρίδες, γατόψαρο περιθάλπουν υψηλότερα επίπεδα μεθυλαργύρου, μέταλλο επιβλαβές για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος.

Όταν πρόκειται για κρέας θα πρέπει να είναι ψημένο ή μαγειρεμένο σωστά και σε καμία περίπτωση να μην καταναλώνεται ωμό ή μέτριο ψημένο.

Όμως και τα τυριά κρύβουν κινδύνους, κυρίως τα μαλακά όπως το μπρι,το καμαμπέρ και το ροκφόρ, που δεν συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη, ενώ η κατανάλωση χυμών επιτρέπεται εφόσον οι χυμοί είναι παστεριωμένοι ή είναι φρέσκοι.

Όσον αφορά τα αυγά, δεν πρέπει να τρώγονται ωμά,αντιθέτως θα πρέπει να έχουν μαγειρευτεί καλά. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της σαλμονέλας η οποία δημιουργεί ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης.

Τέλος ο καφές και γενικότερα τα καφεϊνούχα ποτά, επιτρέπονται αλλά με μέτρο.Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή και χαμηλό βάρος γέννησης του παιδιού. Εκτός από τον καφέ, καφεΐνη υπάρχει και στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο κακάο, στη σοκολάτα και στο τσάι!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved