Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 11η εβδομάδα της κύησης!

Στην αρχή της 11η εβδομάδας της κύησης, δηλαδή 9 εβδομάδες μετά από την σύλληψη (δείτε ΕΔΩ πώς υπολογίζουμε την ηλικία της κύησης), το κεφάλι του έχει μήκος, το οποίο ισούται περίπου με το μισό του συνολικού μήκους του εμβρύου.

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα: 11η εβδομάδα της κύησης!

Εντούτοις, από το σημείο αυτό και έπειτα, το σώμα θα αρχίσει να επιμηκύνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Στο στάδιο αυτό της κύησης ο σχηματισμός των βλεφάρων έχει ολοκληρωθεί. Εντούτοις, το πάνω και το κάτω βλέφαρο κάθε ματιού κατά τη διάρκεια της 11ης εβδομάδας συνενώνονται και δεν θα ξανανοίξουν πριν από την 28η εβδομάδα της κύησης.
Ο σχηματισμός των αφτιών του εμβρύου προχωράει, το σημείο εμφύτευσής τους όμως στα πλάγια του κρανίου βρίσκεται ακόμα σχετικά χαμηλά.

Στο ήπαρ του εμβρύου αρχίζει η παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι τα κύτταρα του αίματος, που μεταφέρουν το οξυγόνο στους ιστούς.

Προς το τέλος αυτής της εβδομάδος αρχίζει και ο σχηματισμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του εμβρύου. Ξεκινάει επομένως ο σχηματισμός των μεγάλων χειλέων και της κλειτορίδος, αν πρόκειται για θήλυ ή του πέους, αν πρόκειται για άρρεν. Είναι ακόμα όμως δύσκολο να ξεχωρίσουμε με υπερηχογραφικό έλεγχο το φύλο του εμβρύου.... Υπομονή, θα έρθει κι εκείνη η στιγμή.....

Με το πέρας αυτής της εβδομάδας το έμβρυο θα έχει μήκος περίπου 4,1 με 5 εκατοστά του μέτρου, ενώ θα ζυγίζει περίπου 7 με 8 γραμμάρια, σχεδόν όσο ζυγίζει δηλαδή ένα νόμισμα των 2 ευρώ.

Δείτε ΕΔΩ σε ποια εβδομάδα της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

*Τις υπόλοιπες εβδομάδες κύησης θα τις βρείτε ΕΔΩ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved