Αγοράκι ή κοριτσάκι; Ο σύντροφός σας θα το καθορίσει!

Το φύλο ενός μωρού μετά από δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το καθορίζει ο άντρας.

Αγοράκι ή κοριτσάκι; Ο σύντροφός σας θα το καθορίσει!

Αυτό τουλάχιστον το συμπέρασμα έβγαλαν επιστήμονες στην προσπάθειά τους να δώσουν απάντηση στο ερώτημα αυτό που βασάνιζε τους ανθρώπους. Πώς όμως το καθορίζει; Με τα χρωμοσώματά του.

Οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ και οι άντρες ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ. Η παρουσία ή η απουσία του χρωμοσώματος Υ είναι αυτή που καθορίζει αν το παιδί θα είναι αγόρι ή κορίτσι. Κάθε σπερματοζωάριο μεταφέρει ένα από τα δύο χρωμοσώματα. Ο άντρας που δεν μπορεί να ελέγξει ποιο από τα δύο χρωμοσώματα θα υπάρχει στο σπερματοζωάριο που θα γονιμοποιήσει το ωάριο, είναι κι εκείνος που καθορίζει το φύλο του μωρού.

Ένα γονίδιο όμως που βρίσκεται στο χρωμόσωμα Υ, το SRY, είναι αυτό που διαμορφώνει τα αρσενικά χαρακτηριστικά στο έμβρυο. Η παρουσία του εν λόγω γονιδίου ενεργοποιεί άλλα αρσενικά γονίδια, ενώ χωρίς αυτό κινητοποιούνται τα θηλυκά γονίδια.
Η διαδικασία σχηματισμού των γεννητικών οργάνων ξεκινά την 7η εβδομάδα της κύησης. Αν το χρωμόσωμα Υ είναι παρών, το γονίδιο SRY ενεργοποιεί την παραγωγή της ορμόνης τεστοστερόνης και τον σχηματισμό των ανδρικών γεννητικών οργάνων.
Η απουσία του χρωμοσώματος Υ σηματοδοτεί την παραγωγή της θηλυκής ορμόνης, των οιστρογόνων, και τον σχηματισμό των θηλυκών γεννητικών οργάνων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved