Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο της μέλλουσας μαμάς! Το ξέρατε;

Οι εννέα μήνες της εγκυμοσύνης αδιαμφισβήτητα είναι μοναδικοί, από την άλλη όμως είναι μια πραγματική δοκιμασία για κάθε γυναίκα. Οι ορμόνες σας τρελαίνονται και η ψυχολογία σας είναι μία στα πάνω της και μία στα κάτω της. Μπορεί όμως η εγκυμοσύνη να επηρεάσει το μυαλό και την πνευματική διαύγεια της μέλλουσας μαμάς;

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο της μέλλουσας μαμάς! Το ξέρατε;

Η εγκυμοσύνη σίγουρα προκαλεί πολλές αλλαγές στο σώμα και στη διάθεση της εγκυμονούσας. Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες για το αν και το πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την πνευματική κατάσταση της μέλλουσας μητέρας, το μυαλό της ακόμα και τη μνήμη της, γίνονται πιο εντατικές. Το πόρισμα είναι θετικό!

Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2006 έδειξε ότι τους μήνες της εγκυμοσύνης η μνήμη των γυναικών είναι πιο αδύναμη. Οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν ως δείγμα έναν συγκεκριμένο αριθμό εγκύων γυναικών και το σύγκριναν με έναν αντίστοιχο αριθμό γυναικών, ίδιας ηλικίας και επιπέδου. Το συμπέρασμα ήταν ότι η μνήμη των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιο αδύναμη μέχρι και 32 εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Στο εντελώς αντίθετο, φαινομενικά τουλάχιστον, συμπέρασμα οδηγεί μία άλλη αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει πριν από πολλά χρόνια, το 1989. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι οι επιδόσεις των γυναικών που συμμετείχαν σε μία σειρά από κάποια γνωστικά τεστ βελτιώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι εν τέλει λοιπόν ισχύει;

Όπως καταλήγουν αρκετοί επιστήμονες, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση! Η εγκυμοσύνη και γενικά η μητρότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαύγεια μια γυναίκας και να την κάνει πιο έξυπνη, η εξυπνάδα όμως αυτή αφορά συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Η ιδιαίτερη αυτή ευφυΐα έχει να κάνει αποκλειστικά με ό,τι αφορά τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και τον τοκετό. Ασφαλώς σε αυτό συμβάλλουν και κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά που έχουμε. Κάθε μαμά δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο ον που αναπαράγεται και προσπαθεί πάση θυσία να βοηθήσει και να προστατέψει τους απογόνους του. Έτσι και στις μέλλουσες μανούλες έχει παρατηρηθεί ότι η αντιληπτική τους ικανότητα σε ότι έχει να κάνει με το παιδί τους οξύνεται σημαντικά. Για παράδειγμα σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι έγκυες έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Ακόμα και αυτό συμβαίνει για να μπορεί η μέλλουσα μαμά να προστατέψει το μωρό της αν κάτι είναι «χαλασμένο».

Όταν το συγκεκριμένο ζήτημα μελετήθηκε από την βιολογική πλευρά, οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γενική «αφηρημάδα» της εγκύου και η επιλεκτική της ευφυΐα σε συγκεκριμένα θέματα έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης σε συνδυασμό με την έλλειψη σιδήρου. Αυτά σε συνδυασμό με την κούραση και την που είναι μόνιμη αίσθηση για την κάθε εγκυμονούσα, οδηγούν αρκετά συχνά σε αδυναμία συγκέντρωσης. Μάλιστα η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος της μέλλουσας μαμάς συρρικνώνεται κατά 8%, πάντα βέβαια επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό του μέγεθος.

Αν λοιπόν και εσείς περιμένετε παιδάκι και πέρα από τις ναυτίες και τη μόνιμη κούραση, αναρωτιέστε τι περίεργα παιχνίδια είναι αυτά που παίζει το μυαλό σας μην αγχώνεστε! Φροντίστε να κοιμάστε καλά, να ξεκουράζεστε με κάθε ευκαιρία και για τους επόμενους μήνες της εγκυμοσύνη καλό θα ήταν να κρατάτε σημειώσεις για τις υποχρεώσεις και τις δουλειές σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved