Αυχενική διαφάνεια: Γιατί είναι η πιο σημαντική εξέταση της εγκυμοσύνης;

Η εγκυμοσύνη είναι μία δύσκολη περίοδος για τη ζωή μίας γυναίκας καθώς οι αλλαγές στο σώμα και στην ψυχολογία της είναι πολλές.

Αυχενική διαφάνεια: Γιατί είναι η πιο σημαντική εξέταση της εγκυμοσύνης;

Μεταξύ αυτών υπάρχει το καθημερινό άγχος να φέρει στον κόσμο ένα υγιές μωράκι. Για το λόγο αυτό υπάρχουν εξετάσεις που γίνονται κάθε μήνα προκειμένου οι γιατροί να βλέπουν την πορεία της εγκυμοσύνης αλλά και να παρακολουθούν στενά την υγεία του εμβρύου.

Η αυχενική διαφάνεια, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η σημαντικότερη εξέταση κατά τη διάρκεια της κύησης. Ονομάζεται έτσι επειδή στον υπέρηχο, το υγρό κάτω από το δέρμα στον αυχένα του εμβρύου φαίνεται σα μαύρη περιοχή. Τα έμβρυα με το Σύνδρομο Down, έχουν περισσότερο υγρό κάτω από το δέρμα του αυχένα. Αυτό που ενδιαφέρει το γιατρό σας είναι να μετρήσει το πάχος της αυχενικής μοίρας του εμβρύου, δηλαδή το υγρό που υπάρχει κάτω από το δέρμα του, στον αυχένα. Αυτός ο δείκτης μπορεί να προειδοποιήσει τον ειδικό για το Σύνδρομο Down (Μογγολισμός) και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος της αυχενικής μοίρας τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος, ενώ όσο πιο μεγάλο είναι το πάχος και αντίστοιχα η τιμή του δείκτη, τόσο αυξάνεται πιθανότητα να υπάρχει κάποια ανωμαλία στο έμβρυο.

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές;
Γενικά, η ΑΔ πρέπει να είναι μικρότερη από 3,5 χιλιοστά για να θεωρείται φυσιολογική, με την προϋπόθεση βέβαια ότι το έμβρυό σας, στην 11η-13η εβδομάδα συν 6 ημέρες κύησης, έχει μήκος από 45 μέχρι 84 χιλιοστά.
Αν η τιμή της αυχενικής διαφάνειας είναι μικρότερη από 2,5 χιλιοστά, η πιθανότητα να έχει σύνδρομο Ντάουν είναι ακόμα μικρότερη. Στατιστικά, 9 στα 10 έμβρυα με δείκτη αυχενικής διαφάνειας 2,5 - 3,5 χιλιοστά θα γεννηθούν χωρίς tην Τρισωμία 21, δηλαδή, το σύνδρομο Down.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved