Εγκυμοσύνη: Τρεις τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα σύμφωνα με έναν διαιτολόγο

Τροφές υψηλής διατροφικής αξίας που αξίζουν μία θέση στη διατροφή σας. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη: Τρεις τροφές που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα σύμφωνα με έναν διαιτολόγο
Bigstock

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του εμβρύου και τη δική σας υγεία. Η κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας εξασφαλίζουν την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά, για αυτό και τα λαχανιά, τα φρούτα και άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα θεωρούνται «must» στο καθημερινό διαιτολόγιο της εγκύου.

Η διαιτολόγος Amy Gorin αναφέρει στο Eating Well πέντε τροφές που κατά τη γνώμη της μία έγκυος πρέπει να τρώει κάθε μέρα.

Αυγά

Τα αυγά είναι μία από τις πιο ωφέλιμες τροφές που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή σας. Περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και χολίνη, ένα συστατικό που ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με έρευνες, το 95% των εγκύων καταναλώνουν λιγότερη χολίνη από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα (450 mcg/ημέρα) και επιπλέον οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες δεν περιέχουν το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

«Όσο περισσότερη χολίνη προσλαμβάνετε την περίοδο της εγκυμοσύνης τόσο περισσότερα είναι τα οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών από τη βρεφική τους ηλικία μέχρι και τη σχολική» αναφέρει η ειδικός η οποία επισημαίνει ότι και σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων, ένα αυγό την ημέρα μπορεί να αποτελεί κομμάτι μίας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Σπανάκι

Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν 2 γραμμάρια φυτικές ίνες και φολικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μπορείτε να εντάξετε το σπανάκι σε smoothies με φρούτα εποχής, σαλάτες ή ακόμα και σε σνακ όπως στο τοστ.

Βρόμη

Η βρόμη είναι εξαιρετική πηγή μαγνησίου. Μισό φλιτζάνι βρόμη περιέχει το 35% του μαγνησίου που χρειάζεται μία έγκυος ανά ημέρα. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Environmental Health Perspectives αναφέρει ότι η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου στην εγκυμοσύνη προστατεύει το μωρό από το να εμφανίσει υψηλή αρτηριακή πίεση στο μέλλον.

Στη λίστα με τις τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή της εγκύου, η ειδικός βάζει, επίσης, το χούμους, τις φακές και τα φασολάκια. Σύμφωνα με την dr Gorin οι τρεις αυτές περιέχουν χολίνη, μαγνήσιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και προτείνονται ακόμα και για καθημερινή κατανάλωση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved