Εγκυμοσύνη και περίοδος: Μπορεί να συμβεί;

Όχι εγκυμοσύνη και περίοδος δεν πάνε μαζί, αλλά είναι πιθανό την περίοδο της εγκυμοσύνης σας να δείτε αίμα για άλλους λόγους

Εγκυμοσύνη και περίοδος: Μπορεί να συμβεί;

Περίπου το 15-20% των εγκύων αναφέρουν ότι βλέπουν αίμα ενώ διανύουν τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους. 

Bigstock

Η έμμηνος ρύση συμβαίνει κάθε μήνα όταν το ωάριο που απελευθερώνεται από την ωοθήκη, δεν γονιμοποιείται και από τη μήτρα βγαίνει εκτός κόλπου.

Η αιμορραγία είναι ένα από τα συμπτώματα της περιόδου. Στην αρχή το αίμα είναι ανοιχτό ροζ, έπειτα γίνεται πιο κόκκινο και τις τελευταίες μέρες της περιόδου γίνεται πιο καφέ ή σκούρο κόκκινο.

Εάν το ωάριο που απελευθερώνεται από τη μήτρα γονιμοποιηθεί και εμφυτευτεί στη μήτρα, ξεκινά εγκυμοσύνη, συνεπώς, περίοδος και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί.

Κι αν δω αίμα ενώ είμαι έγκυος;

Περίπου το 15-20% των εγκύων αναφέρουν ότι βλέπουν αίμα ενώ διανύουν τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι έχουν περίοδο. Η αιμορραγία στις περιπτώσεις αυτές συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι:

Αιμορραγία εμφύτευσης

Συμβαίνει στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα, περίπου στην αρχή της καθυστέρησης. Πολλές γυναίκες δεν ξέρουν ακόμα ότι είναι έγκυες στο στάδιο αυτό και μπερδεύουν την αιμορραγία εμφύτευσης με την περίοδο.

Στην περίπτωση που η αιμορραγία οφείλεται σε έκτοπη κύηση ή αποβολή είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:

  • Πόνος στην περιοχή της κοιλιάς
  • Πόνος στην πλάτη
  • Έντονη κόπωση
  • Πόνος στον ώμο
  • Πυρετός
  • Αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις
  • Ναυτία και εμετός

Αιμορραγία στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Αιμορραγία είναι πιθανό να παρατηρήσετε και στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Στην περίπτωση αυτή επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας καθώς ο κίνδυνος για τα παρακάτω είναι αυξημένος:

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved