Πώς επηρεάζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα την εγκυμοσύνη;

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα και είστε έγκυος. 

Πώς επηρεάζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα την εγκυμοσύνη;

Στην εγκυμοσύνη παρατηρείται μία βελτίωση ή και εξασθένηση των συμπτωμάτων της ρευματοειδής αρθρίτιδας.

Bigstock

H ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία αυτοάνοση μορφή αρθρίτιδας η οποία προσβάλλει τον ιστό που περιβάλλει τις αρθρώσεις. Είναι πιο συνήθης σε γυναίκες και γενικά άτομα της μέσης ηλικίας, ωστόσο δεν αποκλείεται να προσβάλλει εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Τα κοινά συμπτώματα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, η δυσκαμψία, το πρήξιμο στους καρπούς ή στις αρθρώσεις των δαχτύλων, δυσκολία στην κίνηση, τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στο σώμα λόγω φλεγμονών και έντονη κόπωση.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και εγκυμοσύνη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας και τις πιθανότητες σύλληψης. Πέραν τούτου, στην εγκυμοσύνη γενικά παρατηρείται μία βελτίωση ή και εξασθένηση των συμπτωμάτων χωρίς, ωστόσο, οι ειδικοί να γνωρίζουν ακριβώς την αιτία για την οποία συμβαίνει αυτό. Γενικά, το ανοσοποιητικό σύστημα την περίοδο της εγκυμοσύνης λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το πώς λειτουργούσε πιο πριν για να μπορεί να φιλοξενήσει το έμβρυο και εξασφαλίσει την υγιή ανάπτυξή του. Το αποτέλεσμα; Λιγότερες φλεγμονές και λιγότερος πόνος.

Τα άτομα με κακώς ελεγχόμενη ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες για πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης. Όταν όμως το αυτοάνοσο είναι υπό έλεγχο με τη σωστή καθοδήγηση του γιατρού μειώνονται και οι πιθανότητες για επιπλοκές.

1681376226022-863153124-osfiopielikos-ponos-stin-egimosini.jpg

Θεραπεία της ρευματοειδής αρθρίτιδας στην εγκυμοσύνης

Η εξασθένιση των συμπτωμάτων δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Κάποιες γυναίκες εξακολουθούν να έχουν έντονα συμπτώματα και την περίοδο της εγκυμοσύνης, ενώ σύμφωνα με έρευνες των 40-50% εκείνων που έχουν συμπτώματα χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγκυες μπορούν να λαμβάνουν με ασφάλεια στεροειδές πρεδνιζόνη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι ειδικοί θεωρούν επίσης το Plaquenil (υδροξυχλωροκίνη) ασφαλές στην εγκυμοσύνη ενώ το Enbrel (etanercept) χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στο 2ο και 3ο τρίμηνο.

asthma-egkymosyni.jpg

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς

Είτε έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, είτε όχι, για την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης και την υγεία τη δική σας και του εμβρύου, δοκιμάστε τα εξής:

  • Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το πόσο βάρος πρέπει να πάρετε
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Συνέπεια στα προγεννητικά σας ραντεβού

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved