Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: Συμβουλές για εγκύους

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής στην εγκυμοσύνη.

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής: Συμβουλές για εγκύους
Bigstock

H εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη περίοδος και ενώ οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και γενικά στον τρόπο ζωής είναι κάτι σύνηθες, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι η σωστή φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής είναι εξίσου σημαντική.

Φροντίδα ευαίσθητης περιοχής στην εγκυμοσύνη

Πλένετε την ευαίσθητη περιοχή τακτικά

Με τις αλλαγές στα κολπικά υγρά, η περιοχή μπορεί να γίνει εστία βακτηρίων και να παρουσιάσετε συμπτώματα όπως δυσοσμία και κνησμό. Προτιμήστε σαπούνια με ουδέτερο pH κατάλληλα για την ευαίσθητη περιοχή. Μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας.

Διατηρήστε την περιοχή στεγνή

Μετά το μπάνιο ή το ντουζ να σκουπίζεστε καλά, καθώς η υγρασία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Ιδανικά χρησιμοποιήστε μία μαλακή, καθαρή και 100% βαμβακερή πετσέτα. Μην ξεχνάτε, βέβαια, ότι το ίδιο το σώμα εκκρίνει υγρά, λίγη υγρασία συνεπώς στην περιοχή είναι αναμενόμενη.

Επιλέξτε τα κατάλληλα εσώρουχα

Την περίοδο της εγκυμοσύνης προτιμήστε άνετα, βαμβακερά εσώρουχα τα οποία επιτρέπουν το σώμα να αναπνέει. Εξίσου σημαντικό είναι να αλλάζετε εσώρουχο καθημερινά ή και πιο συχνά ανάλογα με τις κολπικές εκκρίσεις που παρατηρείτε.

Από μπροστά προς τα πίσω

Αυτό καλό είναι το εφαρμόζετε και στην πριν και μετά περίοδο της εγκυμοσύνης. Όταν σκουπίζεστε μετά την ούρηση, η κίνηση που θα πρέπει να ακολουθεί το χέρι είναι από μπροστά προς τα πίσω και αυτό για να μην έρθουν σε επαφή τα βακτήρια με τον κόλπο και την ουρήθρα.

Ακολουθήστε μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα υπόκειται σε πολλές αλλαγές. Μία ισορροπημένη διατροφή θα διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειας υψηλά και θα παρέχει στο έμβρυο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επίσης, η διατροφή επηρεάζει και την υγεία του κόλπου μεταξύ άλλων, για αυτό φροντίστε να εντάξετε στη διατροφή σας πολλά φρούτα, λαχανικά και γιαούρτι.

Αποφύγετε τη χρήση σπρέι για την ευαίσθητη περιοχή

Η έκκριση άοσμων κολπικών υγρών στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική. Εάν παρατηρήσετε ότι αναδύουν άσχημη μυρωδιά, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι ένδειξη λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αρωματικά σπρέι για την ευαίσθητη περιοχή που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και να προκαλέσουν ερεθισμό και φαγούρα.

Πίνετε πολύ νερό

Οι γυναικολόγοι τονίζουν τη σημασία της ενυδάτωσης στην εγκυμοσύνης. Πίνοντας πολύ νερό, αποβάλλετε πιο γρήγορα τις τοξίνες από το σώμα και κρατάτε το δέρμα ενυδατωμένο. Επίσης, η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθάει και στην αντιμετώπιση της δυσοσμίας στην ευαίσθητη περιοχή.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved