Πρωτεΐνη στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένες τιμές πρωτεΐνης στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πότε είναι σημάδι προεκλαμψίας; Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλουσες μαμάδες.

Πρωτεΐνη στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνηθίζετε να βλέπετε τον γυναικολόγο σας συχνά. Μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις και υπερήχους, παρακολουθείτε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, την ανάπτυξη του μωρού και γενικότερα τη υγεία και των δύο.

Μία από όλες τις εξετάσεις που θα ζητήσει ο γυναικολόγος σας να κάνετε είναι και ο έλεγχος πρωτεΐνης στα ούρα σας. Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ για την εξέταση της πρωτεϊνουρίας συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς γίνεται και τι σημαίνει αν οι τιμές οι ανεβασμένες.

Γιατί μια γυναίκα κάνει το τεστ πρωτεϊνουρίας;

Ο γιατρός σας μπορεί να έχει παρατηρήσει συμπτώματα που δείχνουν προεκλαμψία. Η προεκλαμψία είναι ανησυχητική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση πλακούντα, πρόωρο τοκετό, περιορισμούς στην ανάπτυξη του εμβρύου, βλάβη οργάνων και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας - και τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα σας (σημάδι νεφρικών προβλημάτων) μπορούν να επιβεβαιώσουν αν έχετε προεκλαμψία ή όχι, γι' αυτό και θα ζητηθεί να γίνει το τεστ αυτό. Άλλα συμπτώματα, εκτός από την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους, αλλαγές στην όραση, ταχεία αύξηση βάρους, κοιλιακό άλγος και ξαφνικό σημαντικό πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους ή το πρόσωπο.

Όλοι έχουν κάποια ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα τους. Είναι επίσης φυσιολογικό τα επίπεδα πρωτεΐνης να είναι υψηλότερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από ό,τι σε άλλες περιόδους, που κυμαίνονται από 150 έως 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2020 το όριο αυτό ετέθη στα 300γρ/24ωρο ως ένα βαθμό «αυθαιρέτως» με βάση τα στοιχεία μικρών μελετών. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τιμή ως ουδό («όριο»), πρωτεϊνουρία ανιχνεύεται στο 8% των κυήσεων, ενώ η επίπτωση («συχνότητα») της προεκλαμψίας κυμαίνεται μεταξύ του 3% και του 8%.

Πώς γίνεται το τεστ;

Το τεστ γίνεται με τη συλλογή των ούρων από τη γυναίκα για ένα 24ωρο. Αυτά έπειτα αναλύονται από το εργαστήριο. Το όριο που έχει θέσει το ACOG για τη διάγνωση πρωτεΐνης στα ούρα είναι οι δύο σταυροί στην εξέταση αυτή.

Αν λοιπόν κατά την εξέταση προκύψουν αυτοί οι δύο σταυροί τότε θα σας ζητηθεί να κάνετε μέτρηση της πρωτεΐνης (λεύκωμα) στα ούρα που παράγουν τα νεφρά μέσα σε ένα 24ωρο. (Ναι, καλά διαβάζετε. Θα πρέπει να συλλέγετε τα ούρα σας για μια ολόκληρη μέρα και έπειτα να τα πάτε στο εργαστήριο).

Πρέπει να ανησυχώ;

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά τα επίπεδα πρωτεΐνης σας είναι καλά, μπορεί να αντιμετωπίζετε υπέρταση κύησης. Μόνο όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση συνοδεύεται από υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης, θα πρέπει να ανησυχήσετε . Και ναι, η προεκλαμψία μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς και το μωρό σας εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές περιλαμβάνουν το σύνδρομο HELLP (μια επιπλοκή της προεκλαμψίας), το οποίο μπορεί να σας προκαλέσει έντονη αιμορραγία, να αναπτύξετε θρόμβους αίματος και υγρό στους πνεύμονές σας και να υποφέρετε από ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Να θυμάστε: οποιοδήποτε σημάδι αυξημένης αρτηριακής πίεσης απαιτεί άμεση ενημέρωση του γιατρού σας.

Εάν διαγνωστείτε με προεκλαμψία, ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε. Κάποιοι γιατροί συνιστούν ξεκούραση και κάποιοι άλλοι -αν η έγκυος έχει συμπληρώσει την 37η εβδομάδα της κύησης- προτείνουν την εισαγωγή της ώστε να γεννηθεί το μωρό της.

proeklampsia-poies-egkues-kindineyoun.jpg

Μπορώ να μειώσω τα επίπεδα της πρωτεΐνης στα ούρα;

Δεν υπάρχει τρόπος να μειωθούν τα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λέει η Δρ Alice Abernathy στο parents.com, και η ίδια η πρωτεΐνη είναι ένα πρόβλημα από μόνη της - είναι ένα σύμπτωμα πιθανών προβλημάτων. Δηλαδή δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζεται άμεσα.

Ο γυναικολόγος σας είναι πιο πιθανό να παρακολουθεί τα επίπεδά σας και να εξετάσει το ενδεχόμενο να γεννηθεί το μωρό νωρίτερα εάν εμφανιστεί προεκλαμψία. Εάν επίσης υποψιάζεται ότι η αύξηση της πρωτεΐνης στα ούρα σας δεν σχετίζεται με την εγκυμοσύνη, μπορεί να ζητήσει να σας παρακολουθεί και μετά τον τοκετό.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μία έγκυος δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να αποτρέψει την προεκλαμψία. «Τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν προεκλαμψία είναι απλώς επιρρεπείς στην ανάπτυξη υπέρτασης και θα έχουν προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης όταν μεγαλώσουν», παραδέχεται η Δρ Abernathy.

Εάν έχετε ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης, ο γυναικολόγος σας μπορεί να συστήσει τη λήψη κάποιου φαρμακευτικού σκευάσματος ώστε να αποτρέψει την εμφάνιση προεκλαμψίας.

με πληροφορίες από το Parents.com και τον γυναικολόγο του Mothersblog.gr, Μενέλαο Λυγνό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved