Εγκυμοσύνη: Μέχρι πότε μπορείτε να κοιμάστε μπρούμυτα;

  • Κάνει να κοιμάστε μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη;
  • Ποια θέση ύπνου δεν ενδείκνυται από την 28η εβδομάδα κύησης;
  • Ποια είναι η καλύτερη στάση για τον ύπνο;
  • Τι να προσέξετε
Εγκυμοσύνη: Μέχρι πότε μπορείτε να κοιμάστε μπρούμυτα;

Ο ύπνος έχει δυσκολίες στην εγκυμοσύνη και ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού. Από νωρίς βέβαια, πολλές έγκυες αναρωτιούνται ποιες είναι οι κατάλληλες θέσεις ύπνου και εάν υπάρχει κάποια θέση που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει το έμβρυο.

Κάνει να κοιμάστε μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη;

Πολλά θεωρούνται απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη, όμως ο ύπνος μπρούμυτα δεν είναι ένα από αυτά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο, το πιθανότερο ωστόσο είναι είναι όσο μεγαλώνει η κοιλιά να μην μπορείτε ξαπλώσετε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

«Το να ξαπλώνετε μπρούμυτα την περίοδο της κύησης, είναι επιτρεπτό, ωστόσο ενδεχομένως είναι πιο δύσκολο να το κάνετε στο τρίτο τρίμηνο» αναφέρει η γυναικολόγος Kim Langdon η οποία έχει πάνω από 20 χρόνια προϋπηρεσίας.

Ποια θέση ύπνου δεν ενδείκνυται από την 28η εβδομάδα κύησης;

Και ενώ ο ύπνος μπρούμυτα δεν θεωρείται επικίνδυνος για το μωρό, υπάρχει μία θέση ύπνου που από την 28η εβδομάδα κύηση και έπειτα συστήνεται να αποφεύγεται. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συνιστούν η έγκυος να αποφεύγει να ξαπλώνει ανάσκελα. Τους πρώτους μήνες, η θέση αυτή δεν ενδείκνυται λόγω συμπτωμάτων όπως οι πρωινές ναυτίες και οι εμετοί. Σε μετέπειτα στάδιο της εγκυμοσύνης, η μήτρα που πλέον έχει μεγαλώσει αρκετά, ασκεί πίεση στις φλέβες οι οποίες μεταφέρουν το αίμα από τα κάτω άκρα στην καρδιά, εμποδίζοντας έτσι τη ροή του. Με τον τρόπο αυτό επιδεινώνεται το οίδημα στα κάτω άκρα, οι κιρσοί και οι αιμορροΐδες.

egkymosynh mproumuta 2

Ποια είναι η καλύτερη στάση για τον ύπνο;

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η πιο βολική και η πιο ασφαλής θέση ύπνου για την έγκυο είναι ο ύπνος στο πλάι. Μάλιστα, ακόμα καλύτερος θεωρείται ο ύπνος στο πλάι από την αριστερή πλευρά, θέση που ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την υγεία του εμβρύου.

«Εξασφαλίζει ότι δεν συμπιέζετε την κατώτερη κοίλη φλέβα, η οποία μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα» λέει η γιατρός LeBlanc.

Τι να προσέξετε

Γενικά θεωρείται ασφαλές να κοιμάστε μπρούμυτα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν νιώσετε την παραμικρή ενόχληση ή αδιαθεσία, καλό είναι να δοκιμάσετε μία άλλη θέση. Επίσης, μπορείτε να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας ο οποίος γνωρίζει ακριβώς τη δική σας κατάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved