Τι να περιμένετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι να περιμένετε στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Για τις περισσότερες γυναίκες, οι πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι οι πιο αγχωτικές επειδή όλα είναι πρωτόγνωρα και νέα.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώνετε ότι είστε έγκυος έχετε πολλές απορίες και ζητάτε απαντήσεις.Ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε, πότε πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας, τι πρέπει να τρώτε και τι όχι, είναι μερικές από αυτές.

Συνεχίστε να διαβάζετε και θα βρείτε απαντήσεις σε πολλές από τις απορίες σας.

Συμπτώματα πρώτου τριμήνου

Επιθυμία ή αποστροφή για το φαγητό

Αν και η αιτία γι' αυτό το σύμπτωμα, είναι άγνωστη, μπορεί απλά να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας λέει να τρώτε ό, τι μπορείτε να αντέξετε.

Κόπωση

Η υπερβολική κόπωση είναι πολύ συχνή κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αρχίζει όμως να μειώνεται στο δεύτερο τρίμηνο. Σε περίπτωση που το αίσθημα της κούρασης δεν υποχωρήσει, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Το 50% των εγκύων γυναικών έχουν έλλειψη σιδήρου έως την 28η εβδομάδα, σύμφωνα με τη Susan Watts, MD, μαιευτήρα-γυναικολόγο στο Νοσοκομείο του Ντάλας.

Αύξηση βάρους

Ενώ η μέση αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου είναι περίπου 5 κιλά, ορισμένες γυναίκες χάνουν βάρος λόγω της πρωινής ναυτίας. Εάν συμβεί και σε εσάς, μην πανικοβληθείτε. Σύντομα ο οργανισμός σας θα επανέλθει και σταδιακά θα αυξηθεί το βάρος σας.

Ναυτία

Η αυξημένη ευαισθησία στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα υψηλότερα επίπεδα των ορμονών της εγκυμοσύνης οιστρογόνου και Beta HCG μπορεί να συμβάλει στη ναυτία.

Πώς να ανακουφιστείτε:

  • Τρώτε συχνά. Ένα άδειο στομάχι επιδεινώνει τη ναυτία.
  • Μυρίστε λεμόνια ή σνακ σε γεύσεις με λεμόνι
  • Πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα.
  • Απολαύστε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες πριν τον ύπνο.

Υπέρηχος

Οι περισσότεροι μαιευτήρες κάνουν υπερηχογράφημα στην πρώτη σας προγεννητική επίσκεψη για να επιβεβαιώσουν την εγκυμοσύνη και την ημερομηνία.Για να υπολογίσετε την εκτιμώμενη ημερομηνία γέννησης, προσθέστε επτά ημέρες στην πρώτη ημέρα της τελευταίας κανονικής εμμηνορροϊκής περιόδου και, στη συνέχεια, προσθέστε εννέα μήνες. Εάν ο εμμηνορροϊκός κύκλος σας είναι τακτικά 28 ημέρες, είναι πιο πιθανό να γεννήσετε κοντά στην ημερομηνία λήξης.

Αποβολή

Δεκαπέντε έως 20% όλων των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή συνήθως κατά το πρώτο τρίμηνο. Πολλές γυναίκες κατηγορούν τον εαυτό τους γι αυτό αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το συναισθηματικό στρες, η σωματική δραστηριότητα ή το σεξ προκαλεί την αποβολή. Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία ή κράμπες, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.

Τι να αποφύγετε το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

  • Τα μαγειρεμένα ή ωμά αυγά, τα ωμά ή άψητα κρέατα, τα ωμά λαχανικά
  • Τα συμπληρώματα βοτάνων και τσάι
  • Το υδρομασάζ και τις σάουνες
  • Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή φάρμακα που δεν έχουν εγκριθεί από το γιατρό σας
  • Τα μαλακά τυριά, όπως brie και φέτα
  • Το μη παστεριωμένο γάλα

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved