Despoina’s little stories: «Καλό ταξίδι Βαγγέλη»

Τα μάτια μιλούν. Ακόμη κι αν υπάρχει σιωπή, τα μάτια προδίδουν την ψυχή. Δεν ήξερα τον Βαγγέλη. Ξέρω όμως πολλούς Βαγγέληδες, αγέλαστους και θλιμμένους που ζουν γύρω μου. Άλλοι είναι πιο σκληροί και επιβιώνουν. Υπάρχουν όμως και Βαγγέληδες που δε αντέχουν και σπάνε.

Despoina’s little stories: «Καλό ταξίδι Βαγγέλη»

Οι φωτογραφίες του 20χρονου φοιτητή, απεικονίζουν έναν βαθιά θλιμμένο άνθρωπο. Το βίντεο από κρητικό γλέντι είναι χαρακτηριστικό δείγμα της ψυχοσύνθεσης στην οποία βρισκόταν τους τελευταίους μήνες ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Μα πώς δεν το αντιλήφθηκε κανείς; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα κλειστά στόματα, σφραγισμένα... Μέχρι σήμερα υπάρχει μία τάση συγκάλυψης ενός φρικτού εγκλήματος. Λίγη σημασία έχει αν ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία. Το θέμα είναι ότι κάποιοι άνθρωποι (συνομήλικοι του άτυχου φοιτητή), «όπλισαν» τα χέρια του. Ο Βαγγέλης δε θα ξαναγυρίσει κι αυτό δεν αλλάζει.

Η θυσία του Βαγγέλη ήταν ένα γερό μάθημα για όλους μας. Για εσένα που υπομένεις bullying και φοβάσαι να το πεις. Για σένα που βλέπεις να το υπομένει ο διπλανός σου και δεν μιλάς γιατί φοβάσαι ότι θα είσαι ο επόμενος. Για σένα που αδιαφορείς για το παιδί σου. Για σένα που δεν παρατηρείς τη συμπεριφορά της κόρης σου ή του γιου σου γιατί «αποκλείεται το δικό σου το παιδί να είναι τραμπούκος». Αλλά και για σένα που μπορεί να γνωρίζεις ότι το παιδί σου είναι θύμα, και να το αφήνεις να υφίσταται εκφοβισμό για να «ψηθεί», για να «ανδρωθεί»... Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φέρουν μεγάλη ευθύνη, δεν λέω. Αλλά εσύ ως γονιός οφείλεις να μιλάς με το παιδί σου, με αγάπη και ειλικρίνεια. Οφείλεις να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις και πρέπει να το προστατέψεις.

Η ποινική νομοθεσία καλύπτει όλους όσοι επιθυμούν να προστατευθούν από τέτοιου είδους συμπεριφορές μέσω των γενικών διατάξεων τις οποίες έχει για θέματα απειλής, βίας, εξύβρισης, σωματικών βλαβών. Όμως, είναι πολύ δύσκολο να αποδοθούν ευθύνες σε περιπτώσεις αυτοκτονιών, καθώς δεν προβλέπεται ποινική ευθύνη στους υπαίτιους ή ακόμη τους ηθικούς αυτουργούς. Πιθανότατα οι πραγματικοί δράστες να μην τιμωρηθούν ποινικά (η δική τους τιμωρία, θα είναι οι τύψεις και οι αιώνιες ενοχές, δύσκολο να περάσεις έτσι μία ολόκληρη ζωή) αλλά θα πρέπει να φροντίσουμε να μην επαναλάβουν τη δράση τους και να μην έχουν περιθώρια να τους μιμηθούν άλλοι στο μέλλον.

Προστάτεψε τον εαυτό σου, μείνε δυνατός. ΜΙΛΑ!

Καλό ταξίδι Βαγγέλη...

Περιμένω τα μηνύματά σας εδώ!

Καλή σας μέρα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved