Πώς θα μιλήσουμε για το Πάσχα στα παιδιά μας

Ενώ το Πάσχα είναι γνωστό για τα κόκκινα αλλά και τα σοκολατένια αυγά, παραμένει μια θρησκευτική περίοδος και τα ερωτήματα των παιδιών δεν λείπουν.

Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου
Πώς θα μιλήσουμε για το Πάσχα στα παιδιά μας

Οι Χριστιανοί αγγίζουν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά θα ακούσουν πληροφορίες για το Πάσχα από τους φίλους και γείτονες, την τηλεόραση και τα κοινωνικά δίκτυα.

Ο τρόπος που οι γονείς μιλούν στα παιδιά για το Πάσχα δεν έχει σχέση με το αν πιστεύουν ή όχι. Δεν χρειάζεται να το περιπλέκουμε τόσο. Αποτελεί την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού και αφορά την ημέρα που οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Χριστός αναστήθηκε. Οι γονείς πρέπει να εξηγούν στα παιδιά με ειλικρίνεια. Ο καλύτερος τρόπος να τους πείτε την αλήθεια είναι σχετικά με την ιστορία του Πάσχα. Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική ημέρα στο Χριστιανικό ημερολόγιο και μετά είναι τα Χριστούγεννα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για το Πάσχα χωρίς να αναφερθεί στον Ιησού Χριστό.

Ακόμα και αν δεν πιστεύετε, υπάρχουν οφέλη στο να μιλήσετε για το Πάσχα στα παιδιά σας. Ένα εξ` αυτών, είναι η εισαγωγή της έννοιας του θανάτου και της απώλειας. Άλλο είναι οι αλλαγές στη ζωή και η ελπίδα που στηρίζει τις περιόδους αλλαγών. Ένα άλλο είναι η ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για την πίστη άλλων ανθρώπων. Μπορούμε να τους διδάξουμε για τις θρησκείες του κόσμου και τα πολιτιστικά ήθη. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν αλλά την ίδια στιγμή τηρούν τα έθιμα όπως το δέντρο, τα γλυκίσματα και την ανταλλαγή δώρων τα Χριστούγεννα μιας και θεωρούνται έθιμα και όχι θρησκευτική πράξη. Το ίδιο μπορεί να κάνουν και το Πάσχα.

Βέβαια πολλοί ενήλικες αντιμετωπίζουν δυσκολία να μιλήσουν για τα θέματα που θίγει το Πάσχα καθώς και οι ίδιοι έχουν φόβο για την έννοια του θανάτου. Πώς όμως θα εξηγήσουν την βαρύτητα της χριστιανικής αυτής γιορτής χωρίς να μεταφέρουν το φόβο τους στα παιδιά όταν χρειαστεί να αναφερθούν στις επώδυνες λεπτομέρειες των βασανισμών που έπρεπε να αντέξει ο Ιησούς ;

pasxa sto spiti 1

Οι γονείς πρέπει να σκεφτούμε όλες τις εναλλακτικές και να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις για τα παιδιά μας (και ξέρουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό). Υπάρχουν δύσκολες έννοιες όπως η σταύρωση του Ιησού. Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την συζήτηση μία εβδομάδα πριν το Πάσχα και να βιώνουμε μαζί κάθε ημέρα της εβδομάδας των Παθών, ώστε την ημέρα του Πάσχα να είναι έτοιμα για τον εορτασμό. Να εστιάσουμε στο μήνυμα της ανάστασης, στην εκδήλωση αγάπης και θυσίας και κάθε χρόνο να προσθέτουμε τις κατάλληλες για την ηλικία τους λεπτομέρειες φθάνοντας στην ανάσταση της οποίας προηγήθηκαν προδοσία, άρνηση, βασανισμοί, πόνος και θάνατος. Η ιστορία του Ιησού ως αφήγηση μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά το παιδί όταν αντιμετωπίζει την ιδέα του θανάτου ως κάτι προσωρινό, καθώς ακολουθεί η ανάσταση. Γίνετε δημιουργικοί ! Χρησιμοποιήστε τα σενάρια της πραγματικής ζωής, βρείτε δραστηριότητες ή και βιβλία με κατάλληλα για τις ηλικίες τους κατασκευές ώστε να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν καλύτερα το Πάσχα - την συγχώρεση, την αμαρτία, την νέα ζωή και την σωτηρία.

Οι γονείς έχουμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της έννοιας της πίστης στα παιδιά. Τους ενισχύουμε την πίστη στον εαυτό τους όταν καθημερινά τους δείχνουμε την αγάπη μας εμπράκτως, τα στηρίζουμε σε καθετί που τα αναστατώνει τονίζοντας ότι πρέπει να εμπιστεύονται τον εαυτό τους. Και από εκεί μπορούν να γενικεύσουν την πίστη στη ζωή, στα συναισθήματα αγάπης , στους ανθρώπους, κλπ. Το πώς τοποθετούμαστε τις ημέρες αυτές σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στο τί μας δίδαξαν και παραδειγμάτισαν οι γονείς μας.

pasxa sto spiti psixologia paidion 3

Ακούστε και απαντήστε τις ερωτήσεις του με ειλικρίνεια. Δώστε τους χρόνο να επεξεργαστούν όσα μοιράζεστε μαζί τους και μην φοβάστε να τους πείτε ότι δεν γνωρίζετε, όταν δεν ξέρετε την απάντηση. Ακόμα και ως ενήλικες, υπάρχουν πράγματα για το Πάσχα που μπορεί να μην έχετε κατανοήσει πλήρως. Εξηγήστε τα παιδιά σας τί σημαίνει για εσάς το Πάσχα. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να μιλήσετε στα παιδιά σας όταν εστιάζετε στις προσωπικές σας θέσεις και μνήμες.

Αν νοιώθετε αγχωμένοι ή δεν είστε σίγουροι πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας την ηλικία του, το στάδιο της ανάπτυξής του και την προσωπικότητά του. Μερικά παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε κάποιες λεπτομέρειες. Πείτε τα βασικά ξεκινώντας από το ότι είναι η γιορτή της αγάπης και της ελπίδας και σιγά σιγά κάθε χρόνο προσθέτετε περισσότερες λεπτομέρειες, αναλόγως τις αντιδράσεις του.

Ως γονείς, ξέρετε τί είναι καλύτερο για την οικογένειά σας. Εκμεταλλευτείτε τις ευκαιρίες που σας δίνονται να ξεκινήσετε συζήτηση μαζί τους για τον Ιησού και την Θυσία του. Και βεβαιωθείτε ότι εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία της γιορτής αυτής για να συνδεθείτε με την οικογένειά σας.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: ioanna.thps@gmail.com / itheodorakopoulou@feelwelltoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved