#Μένουμε_σπίτι το Πάσχα και φτιάχνουμε λαχταριστά τσουρέκια με τα παιδιά μας (vid)

Μαγειρεύουμε παίζοντας ακόμη και το #Πάσχα_στο_Σπίτι

Μαργαρίτα Νικολάου
#Μένουμε_σπίτι το Πάσχα και φτιάχνουμε λαχταριστά τσουρέκια με τα παιδιά μας (vid)

Λίγο η καραντίνα, λίγο ότι μένω στο σπίτι, έχω τον χρόνο να απολαύσω όλες τις μέρες στην κυριολεξία με την κόρη μου.

Με αφορμή το Πάσχα, μπήκαμε μαζί στην μικρή μας κουζίνα και φτιάξαμε για πρώτη φορά τσουρέκι! Η Νικόλ κατενθουσιάστηκε, έκανε όλη τη διαδικασία μόνη της και στο μόνο που τη βοήθησα ήταν απλά να βάλει το ταψί στον φούρνο.

Είχα καιρό να τη δω τόσο ευτυχισμένη. Περάσαμε σχεδόν ένα πρωινό μαζί στην κουζίνα, είχε αποκλειστικά την προσοχή μου, γελάσαμε, παίξαμε και δεν σας κρύβω ότι και εγώ για μια στιγμή έγινα ξανά παιδί. Θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια, όταν έκανα για πρώτη φορά τσουρέκια με τη μαμά και τη θεία μου. Τότε που πέταγα κι εγώ το αλεύρι στο πάτωμα και τσίμπαγα τη ζύμη για να τη φάω ωμή.

Αυτά έκανα και με την κόρη μου. Την άφησα να γίνει χάλια, να μου δώσει να φάω ωμή ζύμη μετά από πολλά χρόνια και να πετάξει στην κυριολεξία το αλεύρι στην κουζίνα και πραγματικά αυτές τις στιγμές δεν τις αλλάζω με τίποτα.

Τα υλικά για την νόστιμη ζύμη

Μου πήρε καιρό να μάθω να φτιάχνω τσουρέκια, όμως μπορώ να πω πώς τα τελευταία χρόνια τα καταφέρνω με μεγάλη επιτυχία. Και το μυστικό κρύβεται στο βούτυρο Lurpak. Είναι μυρωδάτο και είναι εκείνο που βοηθά να δημιουργηθούν οι περιβόητες «κλωστές» που το κάνουν ακαταμάχητο.

  • 670 γρμ αλεύρι για τσουρέκι
  • 125 γρμ βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 50 γρμ χλιαρό γάλα
  • 190 γρμ γάλα
  • 40 γρμ νωπή μαγιά
  • 2 αβγά
  • 170 γρμ ζάχαρη
  • 1.5 κ.τ.γ μαχλέπι
  • 1/2 κ.τ.γ μαστίχα κοπανισμένη
  • ένα αβγό και αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια

Η παρασκευή του είναι πολύ πιο απλή από όσο πιστεύετε. Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα δύο αβγά, το γάλα και τη μαγιά (που θα έχετε διαλύσει μέσα στο χλιαρό γάλα) στον κάδο του μίξερ. Με τον γάντζο ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ζύμη. Το μυστικό στις κλωστές του τσουρεκιού βρίσκεται στο βούτυρο Lurpak. Κόψτε το σε κομμάτια και βάλτε το κομμάτι κομμάτι και σιγά σιγά στη ζύμη, ενώ ο γάντζος ζυμώνει. Μόλις ομογενοποιηθεί (μπορεί να μοιάζει ό,τι κολλάει - μην τη φοβηθείτε όμως) βγάλτε τη και βάλτε τη σε ένα άλλο σκεύος για να ξεκουραστεί. Εγώ την άφησα περίπου 4-5 ώρες. Έπειτα πλάστε σε πλεξούδες ή σαλίγκαρους, αφήστε πάλι να φουσκώσουν για μια ώρα, περάστε με το αβγό, πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ και ψήστε.

Όπως θα δείτε κι εσείς παρακάτω, η κόρη μου έφτιαξε το τσουρέκι ολομόναχη (εγώ απλά της έλεγα πώς και με ποια σειρά θα βάλει τα υλικά στον κάδο) και για πρώτη φορά τα κατάφερε με επιτυχία!

Και τι έγινε που είμαστε κλεισμένοι μέσα; Δεν πρέπει να χάσουμε τη διάθεσή μας. Μπείτε στην κουζίνα με τα παιδιά σας και μαγειρέψτε μαζί τους. Δώστε τους τα υλικά, αφήστε τα να τα δοκιμάσουν, να τα αγγίξουν και να τα μυρίσουν.

Στο βίντεο θα δείτε πώς πέρασα εγώ με την μικρή μου και σας προτείνω να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Δεν θα γίνει και τίποτε αν λερωθεί η κουζίνα σας ή αν σκορπιστεί το αλεύρι παντού. Αυτό που θα έχει σημασία θα είναι οι αναμνήσεις που θα έχει το παιδί σας από εσάς. Έτσι θα κάνετε αυτό το Πάσχα ξεχωριστό για εκείνα.



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved