Η σημασία της διασκέδασης

Ερώτηση: Πώς μαθαίνει το μωράκι σας τον κόσμο; Απάντηση: Παίζοντας. Είναι τόσο απλό.

Η σημασία της διασκέδασης

Μέσα από τα μάτια του παιδιού σας, κάθε περιστατικό, αντικείμενο και πράξη είναι μία ευκαιρία για διασκέδαση και, ακριβώς μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον ενώ παίζει, το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο.

Σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξής του, κάθε δραστηριότητα στην οποία επιδίδεται, είτε το να αδειάζει το πιάτο του και να ανακατεύει το περιεχόμενό του την ώρα του φαγητού ή να «γκρεμίζει» μία στοίβα με καλοσιδερωμένα ρούχα από τη ντουλάπα του, είτε να βάζει στη σειρά τα παιχνίδια του στο πάτωμα, αποτελεί μία μορφή παιχνιδιού. Και κάθε παιχνίδι, με τη σειρά του, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη. Το παιχνίδι βοηθά το παιδί σας να αναπτύσσει κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες, τη γλώσσα και την ευφυία του. Ευτυχώς, αυτό συμβαίνει με φυσικό τρόπο. Τα μωράκια διαθέτουν το μοναδικό δώρο να βλέπουν σχεδόν κάθε αντικείμενο ή κατάσταση ως ευκαιρία για διασκέδαση. Προσέξτε, όμως, καθώς αυτός ο ενθουσιασμός για διασκέδαση και εξερεύνηση μπορεί συχνά να οδηγήσει σε μπελάδες!

Μπορείτε να μάθετε πολλά για το παιδί σας παρακολουθώντας το και ακούγοντάς το ενώ παίζει. Τα παιχνίδια που εφευρίσκει αποτελούν ενδείξεις για νέες δεξιότητες και την ανάπτυξη της ευφυίας του. Ταξινομεί τα παιχνίδια του σε ομάδες, χαρίζει τη φωνή του στις φιγούρες, αναπαριστά γεγονότα που συνέβησαν πρόσφατα ή ελέγχει τις ιδιότητες των αντικειμένων; Αν ναι, τι σας αποκαλύπτει αυτό για την ανάπτυξή του;

Ο τρόπος που παίζει το παιδί σας είναι περισσότερο αποκαλυπτικός απ’ ό,τι πιστεύετε. Το πώς χειρίζεται τα παιχνίδια του μπορεί να αποκαλύψει εαν τελειοποιεί γνωστικές εργασίες ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται. Για παράδειγμα, μπορεί να κατασκευάσει με τα τουβλάκια του ένα τετράγωνο – ένα είδος δωματίου. Μέσα στο δωμάτιο, τοποθετεί μία θηλυκή κούκλα. «Πήγαινε σπίτι», λέει καθώς σηκώνει την αρσενική κούκλα. «Τοκ, τοκ! Πέρασε!», λέει ενώ μετακινεί ένα τουβλάκι στο πλάι για να μπει η αρσενική κούκλα στο δωμάτιο. Οι δύο κούκλες αγκαλιάζονται. Σε αυτή τη σκηνή, το παιδί επέδειξε την ικανότητά του να χρησιμοποιεί το συμβολικό παιχνίδι, το οποίο αναδεικνύει τη χρήση του μιμητισμού που, με τη σειρά του, δείχνει ότι το παιδί κατανοεί πώς λειτουργεί ο κόσμος του.

Η ανάπτυξη μέσω του παιχνιδιού είναι πολύ πιο εύκολη με τις κατάλληλες πάνες. Και οι καλύτερες για ταυτόχρονη διασκέδαση και ανάπτυξη είναι οι πάνες βρακάκι Pampers Pants ! Όταν τα μωρά αρχίζουν να γυρίζουν, να στριφογυρίζουν και να θέλουν να μπουσουλήσουν, οι πάνες με αυτοκόλλητο είναι ολοένα και πιο δύσχρηστες. Έτσι καταλαβαίνετε ότι ήρθε η ώρα για τις πάνες βρακάκι Pampers Pants –διαθέσιμες σε μικρότερο μέγεθος για μωράκια από 6 μηνών-, οι οποίες χαρίζουν ευκολία κίνησης στο μωράκι σας ενώ παράλληλα προσφέρουν έως και 12 ώρες στεγνότητας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved