Παιδικός σταθμός: Πως θα προετοιμάσω το παιδί μου;

Eφτασε η στιγμή που το παιδί σας θα ξεκινήσει να πηγαίνει παιδικό σταθμό.

Παιδικός σταθμός: Πως θα προετοιμάσω το παιδί μου;

Είναι μια δύσκολη μετάβαση για το παιδί καθώς για πρώτη φορά θα πρέπει να αποχωριστεί την μαμά του, τον μπαμπά του, το σπίτι του και γενικά όλα όσα του είναι οικεία για να πάει κάπου που δεν ξέρει, με παιδάκια και κυρίες που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Κάθε παιδί αντιμετωπίζει με δυσκολία κάθε τι καινούργιο στην ζωή του.

Το mothersblog.gr σας δίνει μερικές συμβουλές για να περάσει η περίοδος προσαρμογής πιο εύκολα.

- Ξεκινώντας ένα παιδί να πηγαίνει παιδικό σταθμό, ουσιαστικά κάνει ένα βήμα προς την ανεξαρτησία του. Πρέπει να το βοηθήσουμε να νιώσει ασφάλεια και να το ενθαρρύνουμε!

- Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν καταλαβαίνει την έννοια του παιδικού σταθμού (παραδείγματος χάριν σε ηλικία 2 ετών) εσείς κάθε μέρα να του λέτε ότι θα πάει στον σχολείο όπου θα έχει καλές δασκάλες που θα το αγαπάνε και θα γνωρίσει παιδάκια και θα κάνουν πολλά παιχνιδάκια εκεί, ώστε να συνηθίζει στην ιδέα ότι θα πάει κάπου και θα περάσει καλά.

- Μπορείτε πριν ξεκινήσει επίσημα η σχολική χρονιά (δηλαδή το καλοκαιράκι) να πάτε μια βόλτα από τον παιδικό σταθμό μαζί με το παιδί για να γνωρίσει τον χώρο. Και δυο και τρεις φορές αν χρειάζεται ώστε να το αγαπήσει και να περιμένει πώς και πώς να πάει εκεί να παίξει.

- Οταν με το καλό ξεκινήσει, το πιο πιθανό είναι επειδή θα πρέπει εσείς να φύγετε κάποια στιγμή, να κλαίει και να μην θέλει να σας αποχωριστεί. Φιλήστε το και πείτε του ότι θα κάτσει λίγη ώρα να παίξει και μετά θα πάτε εσείς να το πάρετε. Μπορείτε να του πείτε ότι η δασκάλα ξέρει το τηλέφωνο σας και αν χρειαστεί κάτι μπορεί να σας βρει και να πάτε αμέσως.

- Οσο θα κλαίει, καλύτερα να μην μείνετε εκεί και να φύγετε. Οσο σας βλέπει το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλαίει, ενώ μόλις μπει στην αίθουσα και δει τα άλλα παιδάκια και τα παιχνίδια θα ξεχαστεί και θα ηρεμήσει. Είναι φυσιολογικό να στεναχωρηθείτε αλλά πρέπει να δείξετε γενναιότητα για το καλό του παιδιού σας.

- Για αρχή, καλό θα είναι αν έχετε την δυνατότητα να μην το αφήνετε για πολύ ώρα. Αν για παράδειγμα πάει στον παιδικό στις 9 το πρωί, τότε στις 12 να πάτε να το πάρετε και μάλιστα καλύτερα εσείς η ίδια παρά κάποιος άλλος συγγενής για να αισθανθεί το παιδί ότι πράξατε όπως του είχατε υποσχεθεί κι ότι δεν το κοροϊδέψατε. Την διάρκεια της παραμονής του παιδιού στον παιδικό σταθμό θα την αυξάνετε ανά βδομάδα εκτός αν δείτε ότι η προσαρμογή του πάει καλά χωρίς κλάματα και στενοχώριες.

- Σημαντικό είναι να αντιμετωπίσετε το θέμα του παιδικού με σταθερότητα και να μην λυγίζετε εύκολα κάθε φορά που το παιδί θέλει να μείνει στο σπίτι. Εφόσον αποφασίσετε ότι πρέπει να πάει στον παιδικό πρέπει να πηγαίνει καθημερινά. Οι δασκάλες έρχονται σε επαφή με πολλά παιδιά κάθε χρόνο και ξέρουν τι χρειάζονται για να προσαρμοστούν. Μπορείτε να μιλήσετε μαζί τους για το πώς θα το χειριστείτε και εσείς από το σπίτι.

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι τα περισσότερα παιδιά κλαίνε και δεν θέλουν να πάνε στον παιδικό σταθμό αλλά συνήθως μέχρι τον Δεκέμβριο συνηθίζουν και τους αρέσει πολύ. Μην αγχώνεστε εσείς και όλα θα πάνε καλά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved