Το παιδί μου δαγκώνει! Τι να κάνω;

Aρχικά να ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι το δάγκωμα είναι κάτι που ξεκινούν πολλά παιδιά ακόμα και αν δεν το έχουν δει κάπου.

Το παιδί μου δαγκώνει! Τι να κάνω;

Eνα στα τρία παιδιά δαγκώνει και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ένα φυσιολογικό στάδιο ανάπτυξης. Κάποια παιδιά το κάνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, ενώ άλλα συνεχίζουν έως και το 5ο έτος της ηλικίας τους. Οι ειδικοί λένε πως ο λόγος που τα παιδιά δαγκώνουν είναι γιατί είναι πιο εύκολος τρόπος για εκείνα να εκφράσουν τα συναισθήματα τους που αδυνατούν να τα διοχετεύσουν με διαφορετικό τρόπο.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά δαγκώνουν γιατί είναι ευτυχισμένα, αλλά και όταν είναι θυμωμένα, κουρασμένα, όταν ζηλεύουν ή όταν αναζητούν την προσοχή μας. Συνήθως ξεκινάνε να δαγκώνουν όταν ζουν καταστάσεις με στρες, (ο χωρισμός των γονιών τους), αν αλλάξουν οι καθημερινές συνήθειες, ή αν έρθει ένα νέο μέλος στην οικογένεια. Τα πιο μικρά παιδιά ηλικίας 5 μηνών και άνω, συνήθως ξεκινάνε να δαγκώνουν λόγω πόνου. Στο στάδιο της οδοντοφυΐας τα μωρά πονάνε αρκετά και θέλουν να δαγκώνουν κάτι για να τα ανακουφίσει.

Το σημαντικό είναι να δράσουμε άμεσα, ώστε να καταλάβει το παιδί ότι δεν είναι αποδεκτό αυτό που κάνει και ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εκφράσει τα συναισθήματα του. Οταν το παιδί δαγκώσει όσο αστείο και να φανεί αυτό, δεν πρέπει να γελάσουμε, γιατί θα του φανεί ωραίο και ακίνδυνο. Πρέπει να καταλάβει ότι πληγώνει τους άλλους και ότι δεν είναι παιχνίδι.

Αν κάποιο παιδί δαγκώσει το παιδί σας, μην ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει το ίδιο. Βεβαιωθείτε ότι δεν ενοχλήθηκε τόσο που να θέλει να αρχίσει να κάνει το ίδιο ως αντίποινα. Αν πάλι το παιδί σας είναι αυτό που δαγκώνει και δείτε ότι κάποια στιγμή έχει ενοχληθεί από κάτι, απομακρύνετε το λίγο από το χώρο να ηρεμήσει για να αποφύγει να δαγκώσει από τα νεύρα του.

Οταν τα παιδιά είναι μικρά και δαγκώνουν τον εαυτό τους ή τους γονείς τους, δεν είναι ανησυχητικό. Μπορεί όμως να είναι και η αρχή για επιθετική συμπεριφορά.

Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να μιλήσει, τότε ωθήστε το στο να προσπαθήσει με λόγια να εκφράσει αυτό που νιώθει. Αν συνεχίσει όμως να δαγκώνει και είναι περίπου 4-5 ετών τότε μιλήστε με κάποιον ειδικό γιατί μάλλον υπάρχει κάτι που τον ενοχλεί και δεν μπορεί να σας το εκφράσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved