Υπόθεση γιογιό: Πότε το παιδί μου πρέπει να αποχωριστεί τις πάνες;

Περίπου στην ηλικία των δυόμιση ετών τα παιδιά ξεκινούν να προετοιμάζονται για να αποχωριστούν τις πάνες και σιγά σιγά να μεταβούν στο γιογιό.

Υπόθεση γιογιό: Πότε το παιδί μου πρέπει να αποχωριστεί τις πάνες;

Είναι μια διαδικασία που αγχώνει τους γονείς κυρίως για το αν ξεκινούν την κατάλληλη στιγμή την εκμάθηση, καθώς πρόωρες προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα όπως φόβο, αντίσταση, νυχτερινή ενούρηση κλπ.

Πριν από το τέλος του πρώτου χρόνου, κανένα παιδί δεν είναι έτοιμο για να μεταβεί από την πάνα στο γιογιό. Από τις ηλικίες όμως 18 έως και 24 μηνών το παιδί είναι σε θέση να μπορεί να αντιλαμβάνεται τα σήματα που του δίνει το σώμα του, ότι δηλαδή η κύστη είναι πλήρης και ότι πρέπει να απελευθερωθεί. Τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενημερώσει την μαμά αλλά και το να κρατηθεί μέχρι να πάει στο γιογιό. Το παιδί πρέπει να μάθει να ελέγχει το σώμα του. Οι γονείς όμως πρέπει να ξέρουν ότι κάθε παιδί ωριμάζει διαφορετικά και οι ικανότητες εκμάθησης σε κάθε παιδί είναι διαφορετικές. Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή να καταλάβουν ότι το παιδί τους είναι έτοιμο και να ξεκινήσουν την διαδικασία της εκμάθησης. Αυτοί είναι κάποιοι κανόνες που συγκεντρώσαμε για να αποφευχθούν οι απογοητεύσεις:

-ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ

Πάνω από όλα πρέπει να είναι έτοιμο το παιδί, καθώς αρκετοί γονείς, βασιζόμενοι στο τι κάνουν άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας με το δικό τους, ξεκινούν την εκμάθηση ενώ το δικό τους δεν είναι ακόμα ώριμο για να κάνει κάτι τέτοιο. Ετσι λοιπόν, οι γονείς απογοητεύονται για το παιδί τους και το παιδί αποκτά φόβο για το γιογιό και αντιστέκεται.

-ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΟΩΡΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη των γονέων είναι ότι προσπαθούν από πολύ νωρίς να βάλουν τα παιδιά να μάθουν το γιογιό.Ενα παιδί σε αυτή την ηλικία δεν μπορεί να καταλάβει τι προσδοκίες έχουμε από αυτό και τι πρέπει ακριβώς να κάνει.Το πιο πιθανό είναι να κάτσει το παιδί στο γιογιό για πάρα πολλή ώρα, χωρίς όμως να κάνει τίποτα. Οι γονείς του βάζουν κανόνες για το τι πρέπει να κάνει χωρίς όμως ουσιαστικά να έχει καταλάβει το παιδί και το αποτέλεσμα είναι η φοβία πλέον του παιδιού για το γιογιό αλλά και δυσάρεστα φαινόμενα όπως η νυχτερινή ενούρηση, η δυσκοιλιότητα κλπ.

-ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΕΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ

Με την ολοκλήρωση του δεύτερου έτους και εφόσον ο γονιός έχει καταλάβει πως το παιδί του είναι αρκετά ώριμο, μπορεί να ξεκινήσει ην διαδικασία εκμάθησης του γιογιό. Οι γονείς πρέπει να ξέρουν ότι αυτό απαιτεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά ένα - ένα βήμα κάθε φορά.

Τα βήματα είναι τα εξής:

  • Πρώτα από όλα η εγκράτεια. Να μάθει το παιδί να τα «κρατάει» αλλά και να ενημερώνει ότι θέλει να ουρίσει.
  • Να μάθει να κάθεται στο γιογιό
  • Να χρησιμοποιεί το γιογιό αποτελεσματικά
  • Να μάθει πώς να αφαιρεί τα ρούχα για να πάει στο γιογιό
  • Να μην έχει καθόλου ατυχήματα ακράτειας
  • Να πηγαίνει πλέον μόνο του στην τουαλέτα

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΝΑΣ

Η καλύτερη εποχή για να αφαιρέσετε την πάνα είναι το καλοκαιράκι. Αν και οι πάνες βρακάκια κάνουν καλή δουλειά εφόσον ανεβοκατεβαίνουν εύκολα σαν βρακάκια. Να το ενθαρρύνεται συχνά να κάθεται στο γιογιό. Δεν χρειάζεται στην αρχή το γιογιό να είναι στην τουαλέτα. Μπορείτε είτε να το έχετε κοντά εκεί που παίζει το παιδί είτε στην αρχή να αγοράσετε 3-4 και να τα έχετε σε διαφορετικά σημεία στο σπίτι και ανά πάσα στιγμή που το παιδί θα θελήσει να μπορεί να πάει αρκετά γρήγορα καθώς στην αρχή δεν θα είναι εύκολο να κρατηθεί για αρκετή ώρα και ίσως να μην προλάβει και να απογοητευτεί. Με τον πέρασμα του χρόνου αφαιρείτε ένα ένα γιογιό μέχρι να μείνει ένα και μοναδικό στην τουαλέτα όπου θα πηγαίνει μόνο εκεί. Θα μπορούσε και μέσα στο σπίτι να είναι χωρίς πάνα και απλά όταν χρειάζεται γιογιό να κάθεται αμέσως.Ούτως ή άλλως η εκμάθηση της αφαίρεσης ρούχων είναι ένα στάδιο που γίνεται πολύ αργότερα. Στο γιογιό δεν μπορεί να καθίσει παραπάνω από 10 λεπτά και αν καταφέρει να καθίσει με επιτυχία πρέπει να επιβραβεύσετε το παιδί με έπαινο. Αν όμως δεν τα καταφέρει μην το κατηγορήσετε , δώστε του κίνητρο να προσπαθήσει καλύτερα την επόμενη φορά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν σκληρά λόγια και τιμωρία αν το κάνει λάθος γιατί θα πάει πολύ πίσω το παιδί στην εκμάθηση, ενώ μια ομαλή μετάβαση θα έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Δεν χρειάζεται άγχος! Είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να ολοκληρωθεί και φυσικά μεγάλη υπομονή. Οταν το παιδί σας είναι πραγματικά έτοιμο, η απελευθέρωση από τις πάνες θα γίνει σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved