Εγκυος για δεύτερη φορά: Πώς προετοιμάζουμε το παιδί μας για το αδερφάκι που έρχεται

Και ήρθε η ώρα που αποφασίσατε να κάνετε δεύτερο μωράκι! Καιρό βέβαια η κάθε γυναίκα παλεύει μέσα της με το εξής δίλημμα: «Θα το αγαπάω όσο το πρώτο;».«Και αν στερήσω χρόνο από το πρώτο μου παιδάκι, δεν θα νιώθει άσχημα;». Ενα μεγάλο άγχος κυριαρχεί μέχρι την στιγμή που η εγκυμοσύνη γίνεται πραγματικότητα!

Εγκυος για δεύτερη φορά: Πώς προετοιμάζουμε το παιδί μας για το αδερφάκι που έρχεται

Ολα είναι τόσο ίδια και γνώριμα αλλά και τόσο διαφορετικά συγχρόνως! Πρώτα έρχεται ο θετικό τεστ εγκυμοσύνης, μετά η χαρά και μετά ο πρώτος υπέρηχος! Αγωνία αν θα ακούσεις την καρδούλα του να χτυπά και να που κάπου εκεί εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια αγωνίας και αγάπης γι’ αυτό το μικρό πλασματάκι! «Είναι δυνατόν; Αγαπάω το άλλο παιδί λιγότερο; Οχι, δεν το αγαπάω λιγότερο! Το ίδιο το αγαπάω, δεν έχει αλλάξει κάτι!». Μα πόση αγάπη μπορεί να χωρέσει η καρδιά της μαμάς; Η απάντηση είναι: πολλή! Σε κάθε της παιδάκι, η καρδιά δεν χωρίζεται για να μοιράσει την αγάπη της ,αλλά μεγαλώνει.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι ίδια με την πρώτη αλλά και διαφορετική. Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας πάνω σε αυτό. Σαν πιο έμπειρες όμως την αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά και πλέον ξέρουμε τι μας συμβαίνει ,τι σημαίνει το κάθε σύμπτωμα ή πόνος και δεν αγχωνόμαστε τόσο όσο στην πρώτη εγκυμοσύνη!

Και τι θα γίνει με το πρώτο παιδάκι; Πώς να το απασχολήσουμε ενώ ήδη εγκυμονούμε; Αν το πρώτο παιδί είναι ηλικίας 5 ετών και άνω είναι εύκολο να του εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Και επειδή όποια ηλικία και να έχει το παιδί θα δημιουργηθεί σίγουρα το αίσθημα της ζήλιας -καθώς όσο και να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις ισορροπίες δεν παύει το πρώτο να χάνει την αποκλειστικότητα- καλό είναι να του εξηγήσετε τις αλλαγές που πρόκειται να φέρει το μωρό ώστε να έχει περίπου μια ιδέα για το πώς θα είναι η ζωή μετά τον ερχομό του μωρού. Αν το παιδί είναι νήπιο και δεν μπορεί να καταλάβει όσο και να του εξηγούμε, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το απασχολούμε χωρίς να επιβαρυνόμαστε και εμείς. Ταυτόχρονα το προετοιμάζουμε για τον ερχομό του μωρού εξηγώντας του καθημερινά και όσο απλά μπορούμε κάποια πράγματα για το νέο μέλος!

Το καλύτερο είναι να έχουμε το παιδάκι μας μαζί στους υπέρηχους όπως στην αυχενική διαφάνεια , στην Β' επιπέδου και στο Doppler. Να νιώθει ότι είναι μέλος της οικογένειας και δεν έχει παραμεριστεί εξαιτίας του μωρού. Σε υπέρηχους ρουτίνας δεν χρειάζεται να έρχεται μαζί ή να ξέρει ότι πήγατε. Από προσωπική εμπειρία σας λέω σε έναν υπέρηχο ρουτίνας πήγα μόνη μου και έφερα τον υπέρηχο να τον δει ο γιος μου. Εκείνος στεναχωρήθηκε και μου είπε: «Μαμά ήθελα και εγώ να είμαι εκεί και να με πάρετε αγκαλίτσα να βγάλουμε όλοι μαζί φωτογραφία». Δεν καταλάβαινε ακριβώς τι είναι ο υπέρηχος… Πόσο στεναχωρήθηκα που νόμιζε ότι δεν τον θέλαμε εκεί να βγάλει φωτογραφία μαζί μας όπως νόμιζε…

Πάμε τώρα στο κομμάτι «Παιχνίδι με το παιδί μου ενώ είμαι έγκυος». Υπάρχουν πολλά παιχνίδια που μπορούν να γίνουν ενώ καθόσαστε, χωρίς να τρέχετε όπως για παράδειγμα ζωγραφική, παζλ ,να παρακολουθήσετε μαζί του το αγαπημένο του καρτούν ή να παίξετε με τα παιχνίδια του. Αφήστε τον μπαμπά να παίξει κυνηγητό και άλλα παιχνίδια που χρειάζονται σωματική δύναμη και κούραση! Σημαντικό είναι να ξεκουράζεστε τις ώρες που ξεκουράζετε και το παιδί ,ακριβώς όπως κάνατε και με το νεογέννητο. Ακόμα και αν θέλει αγκαλιά, μπορείτε να το πάρετε αφού καθίσετε πρώτα κάπου.

Στην δεύτερη εγκυμοσύνη σας θα εντοπίσετε διαφορές. Θα καταλάβετε τις κινήσεις του μωρού νωρίτερα από ό,τι στο πρώτο παιδί. Και πλέον ξέρετε τα συμπτώματα της γέννας και έτσι δεν θα αγωνιάτε αν οι συσπάσεις είναι γιατί ήρθε η ώρα να γεννήσετε ή είναι συσπάσεις προετοιμασίας της μήτρας!

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια αν χρειαστείτε, είτε από συγγενείς, είτε ακόμα και από κάποια γειτόνισσα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να παραλείπετε γεύματα και καλό είναι να προσαρμόσετε τις ώρες που τρώτε με τις ώρες του παιδιού ώστε να τρώτε σωστά.

Προετοιμάστε τα πράγματα του μωρού με την βοήθεια του παιδιού σας. Πρέπει να νιώθει συνεχώς ότι είναι μέλος της οικογένειας, είναι πολύ σημαντικό να το θυμάστε. Εξηγήστε του από νωρίς ότι θα πρέπει να λείψετε από το σπίτι για μερικές μέρες για να πάτε στο μαιευτήριο και … «να φέρετε το μωρό στο σπίτι». Είναι ωραίο να του πείτε πως το μωρό θα του φέρει και κάποιο δώρο και έτσι θα το περιμένει με ακόμα μεγαλύτερη χαρά! Αν το νοσοκομείο που θα γεννήσετε σας το επιτρέψει ,μπορείτε να πείτε να σας φέρουν το παιδί να δει τόσο εσάς όσο και το νέο μέλος. Αν σας επιτραπεί να έρθει, μη δώσετε πολύ σημασία στο μωρό αλλά στο πρώτο σας παιδάκι. Το ίδιο να πείτε και στους συγγενείς που θα είναι εκεί την ίδια ώρα. Αν δεν το επιτρέπει το νοσοκομείο να έρθει το παιδί , θα μπορούσατε να κατεβείτε -αν μπορείτε βέβαια- στον κοινόχρηστο χώρο του νοσοκομείο να δείτε το παιδί σας που σίγουρα θα του έχετε λείψει πολύ!

Οταν με το καλό γυρίσετε σπίτι θα δείτε και εσείς ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι με το πρώτο μωρό! Δεν έχετε το άγχος του άγνωστου. «Γιατί κλαίει το μωρό, μήπως πεινάει , μήπως πονάει, πώς θα το κάνω μπάνιο;». Oλα είναι γνώριμα και εύκολα σαν να τα κάνατε από πάντα. Το καλό με αυτή την εγκυμοσύνη είναι ότι θα ευχαριστηθείτε την κάθε στιγμή της και την κάθε μέρα με το νέο μωρό, χωρίς το άγχος της «πρωτάρας». Πάνω απ’ όλα θα έχετε πιο οργανωμένη την μέρα σας και πλέον τις δραστηριότητές, σε σχέση με το μωρό, θα τις κάνετε μαζί με το παιδί σας. Αφήστε το να σας βοηθήσει να του αλλάξετε πάνα, να το κάνετε μπάνιο, να παίζετε όλοι μαζί και όλα θα κυλήσουν αρμονικά!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved