Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας

Τι είναι τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας; Και πώς η χρήση τους μπορεί να γίνει ασφαλής για τα παιδιά;

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο: Ασφαλής χρήση παιχνιδιών εικονικής πραγματικότητας

Η δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου καθιερώθηκε, μετά από πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ ως Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day). Φέτος, γιορτάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και σκοπός της είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, κάθε ηλικίας σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και γενικότερα των διαδραστικών τεχνολογιών που αποτελούν, πλέον, μέρος της καθημερινής μας ζωής!

Τελευταία και με την τεχνολογία να εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, έχουν πει δυναμικά τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Με τα παιχνίδια αυτά νιώθεις ότι είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής, εισέρχεσαι σε τρισδιάστατους κόσμους και ζεις την περιπέτεια. Και η αίσθηση αυτή που σου προσφέρουν τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας, είναι και ο λόγος που τα έχουν κάνει περισσότερο ελκυστικά, από κάθε τι άλλο, στα παιδιά. Κυρίως, των παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία.

Τι είναι τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας;

diadiktyo games 1

Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας είναι βασισμένα σε υπολογιστή μιμούμενο έναν κόσμο, τον οποίο οι χρήστες καλούνται να κατοικήσουν και να αλληλεπιδρούν μέσω των ειδώλων. Αυτά τα είδωλα απεικονίζονται συνήθως δυσδιάστατα, ή τρισδιάστατα, αν και άλλες μορφές είναι δυνατές. Κάποια από αυτά τα παιχνίδια επιτρέπουν πολλαπλούς χρήστες και συνομιλίες μεταξύ τους (chat). Τα παιχνίδια αυτά είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο.
Ποιοι μπορούν να παίζουν παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας;

Τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας σχεδιάζονται για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά τα παιχνίδια είναι ανοικτά στους χρήστες όλων των ηλικιών. Η ηλικία στην οποία απευθύνονται αναφέρεται συνήθως στις γονικές οδηγίες.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς

  • Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν πως όταν τα παιδιά κάτω των ηλικιακών ορίων του παιχνιδιού έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν περιεχόμενο που είναι επιβλαβές ή να «συναντήσουν» μεγαλύτερους σε ηλικία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ευημερία τους.
  • Τα παιχνίδια αυτά προορίζονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Τα παιδιά μπορούν να πουν ότι ανήκουν σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα και προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα καθιερωμένο εργαλείο για να ελέγξει την πραγματική ηλικία των παικτών. Γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να ελέγξουν την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται τα παιχνίδια.
  • Οι γονείς πρέπει να εξοικειώνονται με τα παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας και τις υπηρεσίες, που προσφέρουν, ώστε να μπορούν να ελέγχουν τις κινήσεις των παιδιών.
  • Θα πρέπει να γνωρίζουν τη δραστηριότητα των παιδιών τους, όταν βρίσκονται online.
diadiktyo games 3
  • Όταν ενεργοποιήσετε το λογαριασμό στο επιλεγμένο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, χρησιμοποιήστε το δικό σας email.
  • Πάντα να ελέγχετε, εάν το συγκεκριμένο εικονικό παιχνίδι έχει γονικό έλεγχο ή οποιοδήποτε εργαλείο που φιλτράρει το Διαδίκτυο. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι τέτοια εργαλεία ενεργοποιούνται.
  • Ενεργοποιήστε τα εργαλεία που εμποδίζουν την πρόσβαση σε ανεπιθύμητους ιστοχώρους.
  • Μελετήστε προσεκτικά επιλογές, όπως η επεξεργασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, για πρόσβαση σε δωμάτια συνομιλίας (chat rooms), για την αποστολή διαφημιστικών emails, για την επικοινωνία μέσω κινητού τηλεφώνου, για τη συλλογή στοιχείων μέσω του Διαδικτύου και για τη χρήση των στοιχείων αυτών για διαφημιστικούς λόγους.
  • Να ρίχνετε τακτικά ματιές, στο παιδί όταν εκείνο παίζει στο διαδίκτυο. Καλό είναι ο υπολογιστής να βρίσκεται χώρους, όπως το σαλόνι και όχι στο δωμάτιο του. Έτσι, θα μπορείτε να το επιβλέπετε διακριτικά, χωρίς εκείνο να αισθάνεται ότι το ελέγχετε.
  • Παίξτε κι εσείς μαζί με τα παιδιά. Κάνετε την πλοήγηση στο διαδίκτυο ως μία οικογενειακή δραστηριότητα.
  • Ενημερώστε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που υπάρχουν όταν συνομιλούν με αγνώστους μέσω chat rooms.
  • Συζητείστε με τα παιδιά σας για θέματα ασφάλειας (επικοινωνία με επικίνδυνα άτομα, πρόσβαση σε sites με βλαβερό περιεχόμενο) που προκύπτουν από την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.
  • Διδάξτε τους να μη δίνουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς την άδειά σας (επίθετο, όνομα ηλικία, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, οικογενειακό εισόδημα, ακόμα και ωράρια σχολείου ονόματα φίλων κ.λπ.) και να μην χρησιμοποιούν την κάρτα σας.
  • Τέλος, καταστήστε τους σαφές ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να συναντηθούν με άτομα που γνώρισαν μέσω Διαδικτύου. Εξηγήστε τους ότι οι άγνωστοι με τους οποίους θέλουν να συναντηθούν, μπορεί να είναι επικίνδυνοι.

Πηγή: saferinternet4kids, safer-internet

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Internet: Εθισμός στο Διαδίκτυο και παιδιά!

Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Internet: Μάθετε τα πάντα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved