Το μωρό δεν περπατάει ακόμη. Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Πολλοί γονείς, όταν το μωρό τους αργεί να περπατήσει, αναρωτιούνται αν αυτό είναι φυσιολογικό ή όχι.

Το μωρό δεν περπατάει ακόμη. Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς;

Το παιδί έκλεισε τον πρώτο χρόνο ζωής κι ενώ όλοι σας έλεγαν ότι τα μωρά περπατάνε στα πρώτα τους γενέθλια, δε συμβαίνει το ίδιο με το δικό σας. Ακούτε,μάλιστα, από φίλους και γνωστούς σας ότι τα δικά τους τα παιδιά περπάτησαν νωρίς και αρχίζετε να ανησυχείτε. Είναι φυσιολογικό ή όχι το μωρό να είναι 15 μηνών και να μην έχει κάνει τα πρώτα του βήματα;

Μία μαμά, η αρθρογράφος Sarah Beth Moore διηγείται τη δική της ιστορία και τα όσα πέρασαν με το πρώτο της παιδί, το οποίο είχε φτάσει 18 μηνών και δεν περπατούσε. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, έκαναν μία σειρά εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο, που δεν επιτρέπει στο μωρό να περπατήσει.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, στο τέλος αποδείχτηκε ότι οι εξετάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και να μην είχαν υποβάλει σε αυτή τη διαδικασία το μωρό. Και αυτό διότι, σύμφωνα με το Baby Center, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

moro perpatima1



Πιο αναλυτικά, πάντα σύμφωνα με το Baby Center, τα περισσότερα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα, γύρω στους 9 με 12 μήνες. Επίσης, πολλά μωρά περπατάνε γύρω στους 15 μήνες. Ωστόσο, το όριο ηλικίας, που δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, είναι οι 18 μήνες. Αν το παιδί, περάσει το όριο αυτό, τότε θα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο και να δούνε, που μπορεί να οφείλεται αυτό. Και αν θα χρειαστεί να επισκεφτούν έναν ειδικό.

Δώστε τους ώθηση

Ωστόσο, και οι γονείς μπορείτε να δώσετε μία μικρή ώθηση στο μωρό σας. Και να το βοηθήσετε στα πρώτα του βήματα. Εξάλλου, το πρώτο που πρέπει να κάνετε και είναι πολύ σημαντικό, είναι να ενθαρρύνετε το παιδί και να του ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση.

Ας δούμε κάποια από αυτά που μπορείτε να κάνετε για να του δώσετε μία μικρή ενίσχυση.

  • Κρατήστε το από τα χέρια
  • Τοποθετήστε τα έπιπλα σε τέτοια διάταξη, ώστε να μπορεί το μωρό να στηρίζεται και να προχωρά από το ένα στο άλλο.
  • Φροντίστε να μην γλιστρούν τα πατώματα. Αν πέσει, ίσως θα αργήσει μερικές εβδομάδες να ξαναπερπατήσει.
  • Φροντίστε το δωμάτιο να είναι ασφαλές για το μωρό, χωρίς ελεύθερα καλώδια και αντικείμενα που μπορεί να ανατρέψει.
  • Μην αφήνετε το παιδί να τρέχει μέσα στο σπίτι με τις κάλτσες γιατί μπορεί να γλιστρήσει.

Διαβάστε επίσης

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα βήματα του μωρού σας!

Οδηγίες για τα πρώτα του βήματα! Πώς θα το βοηθήσετε να περπατήσει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved