Αυτές είναι οι ασφαλείς στάσεις του σεξ στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο

Επιτρέπεται ή όχι το σεξ στην εγκυμοσύνη; Αν ναι, ποιες είναι οι ασφαλείς στάσεις;

Μενέλαος Λυγνός
Αυτές είναι οι ασφαλείς στάσεις του σεξ στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο

Γενικά επιτρέπεται το σεξ στην εγκυμοσύνη;

Αν δεν συντρέχουν ιατρικές αιτίες, εξαιτίας των οποίων η ερωτική επαφή κατά την εγκυμοσύνη να αντενδείκνυται, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην απολαύσετε το σεξ με το σύντροφό σας καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Η ερωτική επαφή μάλιστα δρα και ευεργετικά σε ό,τι αφορά την ψυχολογία σας, η οποία είναι συχνά βεβαρημένη, όσο είστε έγκυος. Ο οργασμός μάλιστα είναι ένα είδος «φυσικού καταπραϋντικού» και επειδή κατά την κύηση αυξάνεται η αιμάτωση στα γεννητικά σας όργανα και η λίπανση του κόλπου, είναι συχνά ευκολότερο να φτάσετε σε αυτόν ή και να έχετε ακόμα και πολλαπλούς οργασμούς.

Επιπλέον, η ερωτική επαφή υποβοηθά τη σύσφιγξη της σχέσης σας με το σύντροφό σας. Η ψυχική επαφή με το σύντροφό σας είναι ένα χρήσιμο στήριγμα στην προσπάθειά σας να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες, που συνδέονται με την εγκυμοσύνη, αλλά και με τον τοκετό και με την έλευση του νέου μέλους στην οικογένεια εν γένει.

staseis sex stin egkimosini 1

Επιτρέπονται όλες οι στάσεις του σεξ στην εγκυμοσύνη;

Αν ο ιατρός σας κρίνει, πως μπορείτε να κάνετε σεξ στην εγκυμοσύνη, τότε – σε γενικές γραμμές – δεν υπάρχουν κάποιες στάσεις, που να είναι «επικίνδυνες» για το μωρό. Όμως, ας έχετε στο μυαλό σας, πως οι αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη, ίσως να προκαλέσουν αλλαγές στις προτιμήσεις σας. Έτσι, κάποιες στάσεις, που σας ικανοποιούσαν πριν την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να μην σας αρέσουν το ίδιο και τώρα. Αντίθετα, δεν αποκλείεται να «ανακαλύψετε» την απόλαυση σε στάσεις, που πριν δεν σας «εντυπωσίαζαν». Υπό αυτήν την έννοια η εγκυμοσύνη είναι και μια περίοδος, κατά την οποία μπορείτε να πειραματιστείτε με το σύντροφό σας και να «ανοίξετε τους ορίζοντές σας».

Επίσης, όσο η κύηση προχωρά η κοιλιά σας, που μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς και από κάποιο σημείο και έπειτα θα αποτελέσει ένα πρόσκομμα, που θα καταστήσει κάποιες στάσεις «μη εφαρμόσιμες».

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις σεξ για το πρώτο τρίμηνο;

Ίσως κατά το τρίμηνο αυτό κάποιες από εσάς να μην αισθάνεστε και ιδιαίτερα «ερωτική», λόγω της ναυτίας και των εμέτων.

Κάποιες άλλες όμως, λόγω και των ορμονών της κύησης, που γεμίζουν το σώμα σας «σαν καταρράκτης», δεν αποκλείεται να διαπιστώσετε, πως έχετε έντονη ερωτική διάθεση. Κατά το πρώτο τρίμηνο εξάλλου ακόμα δεν έχει αρχίσει η κοιλιά σας να φαίνεται έντονα και δεν υπάρχουν στάσεις, που να «μην επιτρέπονται».

staseis sex stin egkimosini 5

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις σεξ κατά το δεύτερο τρίμηνο;

Καλωσήρθατε στο πιο «ερωτικό» τρίμηνο της κύησης! Η ναυτία του πρώτου τριμήνου είναι για τις περισσότερες από εσάς παρελθόν, οι ορμόνες σας εντείνουν την ερωτική σας διάθεση, ενώ η κοιλιά σας δεν αποτελεί – ακόμα – εμπόδιο.

Και κατά το τρίμηνο αυτό δεν υπάρχουν ουσιαστικά στάσεις, που θα χρειαστεί να αποφύγετε. Όμως μετά από την 20η εβδομάδα εγκυμοσύνης – για κάποιες από εσάς μετά από την 16η εβδομάδα – της κύησης η μήτρα σας έχει μεγαλώσει τόσο, ώστε, όταν είστε στην ύπτια θέση, να πιέζει τα μεγάλα αγγεία της λεκάνης και κυρίως την Κάτω Κοίλη Φλέβα. Έτσι παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στα αγγεία αυτά, δια των οποίων το αίμα επιστρέφει στην καρδιά, και για το λόγο αυτό υπάρχει η πιθανότητα, αν ξαπλώσετε ανάσκελα να αισθανθείτε μια ζαλάδα.

Πρόκειται για το λεγόμενο Σύνδρομο της Κάτω Κοίλης Φλέβας. Το σύνδρομο αυτό δεν είναι επικίνδυνο και αντιμετωπίζεται εύκολα, αν γυρίσετε στο αριστερό πλευρό. Όμως, αν αισθανθείτε αυτή τη ζάλη… πάει η ερωτική ατμόσφαιρα!

Το πρόβλημα αυτό είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί, όταν βρίσκεστε στη λεγόμενη «ιεραποστολική» στάση, δηλαδή ξαπλωμένη ανάσκελα με το σύντροφό σας από πάνω. Αν όμως η στάση αυτή σας αρέσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε κάτω από τη λεκάνη σας ένα μαξιλάρι και να την ανασηκώσετε. Έτσι θα αυξηθεί η διείσδυση ενώ η πίεση της μήτρας στα αγγεία της λεκάνης μειώνεται και αναλόγως μειώνεται και η πιθανότητα εμφάνισης του ενοχλητικού συνδρόμου της Κάτω Κοίλης Φλέβας.

Στάσεις, οι οποίες όσο μεγαλώνει η μήτρα καλόν είναι να μην προτιμάτε είναι αυτές, που αυξάνουν την πίεση στην κοιλιά σας. Οι στάσεις αυτές δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβη στο μωρό, αλλά δεν θα σας είναι άνετες. Συνεπώς, καλύτερα να αποφύγετε στάσεις, στις οποίες είστε πρηνηδόν (μπρούμητα).

staseis sex stin egkimosini 2

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις σεξ για το τρίτο τρίμηνο;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο σεξ κατά το τρίτο τρίμηνο είναι φυσικά οι κοιλιά σας, ενώ ενδέχεται να μην σας είναι ευχάριστες στάσεις, που προκαλούν μεγάλη διείσδυση. Στάσεις, που ίσως σας βολέψουν καλύτερα είναι αυτές, που είστε εσείς από πάνω είτε κοιτάτε προς το πρόσωπο του συντρόφου σας, είτε προς τα πόδια του. Στις στάσεις αυτές εσείς έχετε τον έλεγχο της διείσδυσης, ενώ δεν εμποδίζει και το βάρος της κοιλιάς σας.

Κάποιες από εσάς ίσως ικανοποιηθούν και με τη στάση, που ονομάζεται «κουτάλι». Στη στάση αυτή και οι δύο είστε στο πλάι (για εσάς είναι μάλλον καλύτερο να ξαπλώνετε στο αριστερό πλευρό, γιατί τότε η μήτρα πιέζει λιγότερο τα αγγεία της λεκάνης) και η πλάτη σας είναι γυρισμένη προς το σύντροφό σας. Στη στάση αυτή η διείσδυση δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και τη στάση «στα τέσσερα» (αγγλιστί doggy style). Στη στάση αυτή όμως καλόν είναι να βάλετε ένα ή δύο μαξιλάρια κάτω από την κοιλιά σας για στήριγμα.

Τέλος κάποιες γυναίκες επιθυμούν να ερεθίζεται δια της τριβής η κλειτορίδα τους κατά την σεξουαλική επαφή. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, ίσως το μέγεθος της κοιλιάς σας στο τρίτο τρίμηνο να μην σας επιτρέπει να «φτάσετε» την κλειτορίδα σας. Στην περίπτωση αυτή, μην διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια του συντρόφου σας.

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: care@eleftheia.gr

Διαβάστε επίσης:
Σεξ στην εγκυμοσύνη ανά τρίμηνο: Όσα θέλετε να μάθετε αλλά ντρέπεστε να ρωτήσετε

Στάσεις του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποιες να δοκιμάσετε και ποιες όχι!

Οργασμός: Μια χαρά που δεν χρειάζεται να στερηθείτε κατά την εγκυμοσύνη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved