Μωρό 6 μηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κατά τον 6ο μήνα τα μωρά έχουν περάσει το μισό πρώτο χρόνο της ζωής τους και πραγματικά έχουν αρχίσει να κάνουν πολλά «βήματα» παρόλο που ακόμη δεν γνωρίζουν να περπατούν.

Μωρό 6 μηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Μάθετε στο παρακάτω άρθρο όλα εκείνα που μπορεί να κάνει το μωρό σας τον 6ο μήνα της ζωής του.

Οι αισθήσεις του μωρού τον 6ο μήνα

Αγγίζουν

moro 6 minon 3

Τα μωρά σε αυτή την ηλικία, τρελαίνονται να αγγίζουν και να νιώθουν διάφορες υφές, να νιώθουν το τρεχούμενο νερό στα χέρια τους και τα δάχτυλά τους, να ξετυλίγουν μια μπάλα από χαρτί, να αγγίζουν το γκαζόν.

Ανάπτυξη όρασης

moro 6 minon 4

Οι μεγάλες κινήσεις και τα έντονα χρώματα προσέλκυαν το ενδιαφέρον του μωρού σας για μήνες και τώρα το πιο πιθανό είναι να παρατηρεί τις μικρές λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα τα σκουλαρίκια σας, τα λουλούδια στο πουκάμισό σας, τη μύτη στο αρκουδάκι του. Μην εκπλαγείτε αν το δείτε να παρατηρεί μικρά πραγματατάκια για δευτερόλεπτα κάθε φορά.

Οι εξελίξεις κινητικών δεξιοτήτων του μωρού σας σε ηλικία έξι μηνών

Ομιλία

moro 6 minon 7

Η συζήτηση με το μωρό είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια της γλωσσικής τους ανάπτυξης. Ανεξάρτητα από το πόσο ανόητη μπορεί ίσως να αισθανθείτε, συνεχίστε να μιλάτε στο μωρό σας, σαν να περιμένετε την απάντησή του, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε τη γλώσσα του. Μετρήστε τις σκάλες καθώς ανεβαίνετε, δείξτε τους τα φύλλα στα δέντρα και δώστε στα πάντα γύρω σας ένα όνομα. Η επανάληψη είναι το κλειδί. Όλα τα αποθηκεύονται στο πίσω μέρος του μυαλού τους και αργά ή γρήγορα θα τα ακούσετε να σας τα αναφέρουν μια μέρα.

Να περπατήσω ή όχι;

moro 6 minon 6

Κάποια μωρά μπουσουλάνε, κάποια σέρνονται, κάποια χρησιμοποιούν και τα χέρια αλλά και τα πόδια για να μετακινηθούν. Όποια και αν είναι η μέθοδος που το μωρό σας επιλέγει να κάνει, είναι φυσιολογική, οπότε μην ανησυχείτε.

Τι άλλο συμβαίνει τον 6ο μήνα;

Απογαλακτισμός

moro 6 minon 5

Από την ηλικία των 6 μηνών μπορείτε να σκέφτεστε τον απογαλακτισμό. Συνήθως, αυτή είναι και η ηλικία που οι παιδίατροι συστήνουν την ένταξη της στερεάς τροφής στο διατροφολόγιό του. Αυτή είναι μια συναρπαστική στιγμή για το μωρό σας καθώς μαθαίνει να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Πρόκειται για μια μεγάλη εμπειρία καθώς το μωρό σας θα αρχίσει να πειραματίζεται με το φαγητό του.

Ποιος είναι αυτός ο ξένος;

moro 6 minon 1

Το άγχος και η ανησυχία που νιώθουν τα μωρά όταν βλέπουν έναν ξένο είναι φυσιολογικό. Πολλά μάλιστα κλαίνε μπροστά στη θέα κάποιου αγνώστου, αλλά το μοναδικό που κάνει είναι να ενημερώνει απλά με τον δικό του τρόπο, ότι κάποιος άγνωστος πλησιάζει. Για να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί, δεν χρειάζεται να οργανώσετε κάποιο πάρτι στο σπίτι, αρκεί και μια συνάντηση με άλλες μαμάδες με παιδιά ή μια βόλτα στο πάρκο.

Αρχίζει να αντιλαμβάνεται τη ρουτίνα

Αν σταματήσετε στη μέση ένα τραγούδι που λέτε τακτικά στο μωρό σας, σε αυτή την ηλικία μπορεί να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το πρόγραμμά του. Αν για παράδειγμα μετά το βραδινό μπανάκι, πάντα του κάνετε μασάζ και το ταΐζετε, θα θυμάται το πρόγραμμά του.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να εξελιχθεί στο εξάμηνο

moro 6 minon 2
  • Αρχίστε να μαθαίνετε τους ήχους που κάνουν τα ζώα. Δείξτε του φωτογραφίες με ζώα και μιμηθείτε το πώς κάνει το κάθε ένα από αυτά.
  • Το μωρό σας χρειάζεται πολλή διέγερση, αλλά δεν χρειάζεται να το «ζαλίζετε» όλη τη μέρα, με τραγουδάκια, παραμύθια και άλλα πολλά παιχνίδια. Το μωρό σας, χρειάζεται επίσης και ήσυχες στιγμές. Αφήστε το στο πάρκο ή σε κάποιο χαλάκι δραστηριοτήτων, να παίξει να ασχοληθεί μόνο του με τα παιχνίδια του.
  • Το μωρό σας μπορεί να επαναλαμβάνει μια συλλαβή, όπως το "μπα", το "μα", το "γκα" ή άλλους συνδυασμούς φωνηέντων και σύμφωνων ξανά και ξανά. Μπορεί επίσης να προσθέσει ακόμη μια συλλαβή ή δύο, κάνοντας τους ήχους του ακόμη πιο περίπλοκους.

Ποιο παιχνίδι να παίξετε στον 6ο μήνα;

Ένα υπέροχο παιχνίδι που μπορείτε να παίξετε με το μωρό σας είναι τα κύπελλα διάφορων μεγεθών, ώστε να στοιβάζει το ένα πάνω από το άλλο ή να βάζει το ένα μέσα στο άλλο καθώς και οι κρίκοι. Έτσι θα μάθει να συντονίζει τα μάτια με τα χέρια του. Αυτό που βλέπει, να το πιάνει και να το τοποθετεί εκεί που πρέπει.

Διαβάστε επίσης:
Η ανάπτυξη του βρέφους μήνα - μήνα σε φωτογραφίες

Μωρό ενός μηνός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μωρό 7 μηνών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved