Σεξ και γάμος: Πώς θα βγεις από τη μιζέρια

Βγείτε από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής δυσφορίας, του στρουθοκαμηλισμού και της μιζέριας!

Σεξ και γάμος: Πώς θα βγεις από τη μιζέρια

Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα πως οι σχέσεις απαιτούν πάνω απ’ όλα συναισθηματική ενέργεια και ψυχική συμμετοχή. Όσο περισσότερο επενδύω στη σχέση μου, τόσο περισσότερο διαμορφώνω τις επιλογές μου και τελικά τη ζωή μου. Ακόμα και έτσι όμως, δεν σημαίνει πως δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα και δεν θα χαλάσει αυτή η σχέση, καθώς χρειάζονται και άλλα στοιχεία που θα την διατηρούν τη λειτουργικότητά της.

ZEYGARI 1

Αρκετές είναι οι σχέσεις που «δεν τα καταφέρνουν» και φτάνουν στο τέλος τους. Βέβαια, όταν έχω επενδύσει όχι μόνο συναισθηματικά, αλλά έχω δώσει χρόνο από τη ζωή μου, ακόμα και αρκετά χρήματα πολλές φορές, είναι δύσκολο να την αφήσω. Παρόλο που μπορεί να βλέπω ότι «δεν πηγαίνει άλλο», βάζω διάφορες δικαιολογίες, ακόμα μπορεί να το ρίχνω πάνω μου και να αναρωτιέμαι αν έχω κάνει πραγματικά αρκετή προσπάθεια. Και ναι, σίγουρα δεν παραιτούμαι έτσι απλά, πρώτα προσπαθώ. Όταν όμως δεν βγάζει πουθενά αυτή η αντιμετώπιση και η σχέση κάθε άλλο παρά βελτιώνεται, είναι η ώρα να το πάρω απόφαση και να δεχτώ πως έφτασε το τέλος της.

Πώς θα αποφύγετε να εξελιχθεί σε καβγά μια διαφωνία με το σύζυγό σας

Ίσως αναρωτηθείτε: «Εφόσον λοιπόν δεν αισθάνομαι όμορφα στη σχέση μου, ζω σε μία δύσκολη ακόμα και εχθρική πολλές φορές κατάσταση, γιατί μου είναι τόσο δύσκολο να το πάρω απόφαση; Γιατί ενώ η λογική μου το βλέπει, προτιμώ να στρέφω τη ματιά μου αλλού, ώστε να κάνω πως δεν βλέπω;» ή «Νιώθω ότι θέλω να φύγω, αλλά το λέω πολύ καιρό χωρίς να κάνω την παραμικρή κίνηση! Τι μου συμβαίνει;»

ZEYGARI

Ναι, είναι γεγονός πως ένας χωρισμός δεν είναι εύκολη υπόθεση, άσχετα αν πρόκειται για μία σχέση ή έναν γάμο. Ένας χωρισμός είναι ένας μικρός θάνατος, καθώς υπάρχει το πένθος της απώλειας, μία επώδυνη και δύσκολη κατάσταση. Είναι η απώλεια αυτή που δυσκολεύει την λήψη της τελικής απόφασης. Η απώλεια των όλων όσων έχω επενδύσει, η απώλεια των προσδοκιών μου και των ονείρων μου, του πως είχα φανταστεί τη ζωή μου!

Η παγίδα του σωστού και του λάθους: Τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι για να προστατέψει τη σχέση του

Χρειάζεται όμως να ζυγίσω τι θα κερδίσω και τι θα χάσω. Γιατί η αλήθεια είναι πως ότι και αν κάνω, ότι και αν επιλέξω, πάντα στη ζωή κάτι χάνω την ίδια στιγμή που κάτι κερδίζω. Σημασία έχει αυτό που κερδίζω να είναι πιο σημαντικό, να με ικανοποιεί και να με γεμίζει περισσότερο από αυτό που χάνω!

Ίσως χρειάζεται λοιπόν, να πάρω την πιο σημαντική απόφαση της ζωής μου, αν δηλαδή θέλω να διατηρήσω την ψυχική μου υγεία, την ευεξία μου, να διεκδικήσω αυτό που πιστεύω ότι μου αξίζει και να προχωρήσω προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης για εμένα σχέσης! Άλλωστε, δεν μου αξίζει να βγω από τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής δυσφορίας, του στρουθοκαμηλισμού και της μιζέριας;

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

«Τον αγαπώ αλλά δεν είμαι πια ερωτευμένη μαζί του»

Συνηθισμένα προβλήματα μίας σχέσης και πως να τα λύσετε

Γκρινιάζετε, τσακώνεστε και δεν σας καταλαβαίνει; Αυτό είναι το μυστικό για καλύτερη επικοινωνία

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved