«Σαν μαμά και παιδίατρος αυτό είναι που θέλω να ξέρουν οι γονείς με ένα μωρό στο σπίτι»

Συγχαρητήρια για τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής σας. Υπάρχουν πολλά βιβλία εκεί έξω που μιλάνε για τον πρώτο καιρό στο σπίτι με ένα μωρό.

Μία Μαμά
«Σαν μαμά και παιδίατρος αυτό είναι που θέλω να ξέρουν οι γονείς με ένα μωρό στο σπίτι»

Όπως για παράδειγμα πώς να διακοσμήσετε το δωμάτιο, να διαλέξετε κουρτίνες, να αγοράσετε ρούχα και κατάλληλα παιχνίδια. Αν ωστόσο όμως, δεν έχετε χρόνο να διαβάσετε αυτά τα βιβλία ορίστε μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν.

Ταΐστε το μωρό

moraki 2

Αυτό είναι κάτι που λένε όλοι οι παιδίατροι συχνά. Ναι, ο θηλασμός είναι υπέροχος αλλά το σημαντικό για ένα παιδί είναι να τρώει καλά. Μπορεί ο θηλασμός να είναι «φυσικός» αλλά δεν είναι εύκολος και κάποιες φορές πονάει. Ξεχάστε όλες εκείνες τις φωτογραφίες stock που δείχνουν ότι το μωρό πιάνει απ'ευθείας τη θηλή και θηλάζει χωρίς πρόβλημα. Δεν λέω να μη θηλάσετε ένα μωρό κάθε άλλο. Αν μια γυναίκα μπορεί να θηλάσει το μωρό της να το κάνει και μάλιστα όσο μπορεί. Αυτό που λέω είναι ότι μια γυναίκα που πονάει το στήθος της ή έχει κάνει πληγές, που νιώθει ότι το παιδί της δεν τρώει όσο πρέπει τότε, θα πρέπει να φροντίσει να το ταΐσει ακόμη και αν χρειαστεί να δώσει γάλα σε σκόνη. Μην σας πιάνει πανικός, δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου αν μια μαμά δώσει μπιμπερό στο παιδί της και όχι στήθος!

Το μωρό θα γεμίζει την πάνα συνέχεια

mora 2

Ναι, ναι ναι! Το μωρό σας κάθε φορά που τρώει θα λερώνει και την πάνα του. Αυτό σημαίνει ότι όσα γεύματα κάνει την ημέρα, τόσες θα είναι και οι φορές που θα αλλάζετε την πάνα του. Και είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ! Στην αρχή τα κόπρανα του μωρού σας θα έιναι μαύρα και υδαρή. Μέρα με τη μέρα θα γίνουν κίτρινα και αυτό πάλι είναι φυσιολογικό. Αργότερα τα μωρά μπορεί να μην ενεργηθούν για μέρες, για μία εβδομάδα ή 10 μέρες ειδικά εάν θηλάζουν. Αν τα κόπρανα δεν έχουν χρώμα και παρατηρήσετε αίμα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, αν όμως τα κόπρανα είναι κίτρινα τότε δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε.

Όλα τα μωρά έχουν παλινδρόμηση

moro klaiei 2

Σχεδόν τα μισά βρέφη ταλαιπωρούνται από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παλινδρόμηση είναι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στο 40%- 65% των βρεφών. Όταν η φυσιολογική παλινδρόμηση δεν υποχωρήσει αυτόματα, μέχρι την ηλικία των 2 ετών, και εκδηλωθούν επιπλοκές, όπως η οισοφαγίτιδα, η καθυστέρηση της σωματικής αύξησης ή συμπτώματα από το ανώτερο ή το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, τότε είναι παθολογική και ονομάζεται γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) με συχνότητα περίπου 8%.

Ο βρεφικός ύπνος είναι ένα μυστήριο

mama vazei gia ypno paidi

Άλλα παιδιά κοιμούνται από την πρώτη εβδομάδα ενώ κάποια άλλα δυσκολεύονται ή ξυπνάνε τακτικά μέσα στη νύχτα. Στα μωρά αρέσει να κοιμούνται κατά τη διάρκεια που θηλάζουν ή που τα κρατούν αγκαλιά. Μην αγχώνεστε ότι θα τα κακομάθαιτε και ότι θα καταστρέψετε το πρόγραμμά τους. Μια μαμά πρέπει να ανακουφίζει και να κανακεύει το παιδί της ειδικά τους πρώτους μήνες. Αυτό χρειάζεται ένα μωρό. Την αγκαλιά και τη θαλπωρή της μαμάς του, για αυτό λοιπόν μην τους τη στερείτε!

Όταν αρχίσουν να τρώνε θυμηθείτε

otan klaiei moro

Αυτό που πρέπει πάντα να θυμάστε τον πρώτο καιρό είναι ότι τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι, ξηρούς καρπούς και τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Κάθε φορά πριν δώσετε στο μικρό σας μια νέα τροφή, θα πρέπει να μιλάτε με τον/την παιδίατρό σας. Θα πρέπει πάντα να παρακολουθείτε το μωρό μετά το φαγητό για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Αν το μωρό δεν θέλει να φάει, μην το πιέζετε. Είναι εντάξει. Θα αρχίσει σιγά σιγά. Απλά μην απελπίζεστε και συνεχίστε την προσπάθεια να εισάγετε νέες τροφές στο διατροφικό του πρόγραμμα.

Να εμπιστεύεστε το ένστικτό σας

ypnos 4

Μην μπαίνετε σε chats και forums για να βρείτε απάντηση στο πρόβλημά σας. Αν δείτε κάποιο εξάνθημα στο μωρό σας για το Θεό, μην το βγάλετε φωτογραφία και το δημοσιεύσετε στο διαδίκτυο ζητώντας συμβουλές και για το τι πρέπει να κάνετε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάρετε τηλέφωνο τον/την παιδίατρό σας ή να πάτε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν δείτε το παιδί σας ότι έχει πυρετό που δεν υποχωρεί ή αν κάνει εμετό. Μην περιμένετε μια άλλη μαμά να σας πει τι να κάνετε. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και κάντε αυτό που πρέπει!

Rubie Danziger

Διαβάστε επίσης:
Βασικά στοιχεία για τη βρογχιολίτιδα - Αίτια, Αντιμετώπιση και Πρόληψη

Παιδικοί νυχτερινοί τρόμοι και εφιάλτες: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς

Διάρροιες στα παιδιά: Πότε πρέπει να ανησυχήσουν οι γονείς

Ακαδημία γονέων; Κι όμως υπάρχει!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved