Επτά παράγοντες στην εγκυμοσύνη που μπορούν να επηρεάσουν το μωρό σας

Τι δεν πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας!

Επτά παράγοντες στην εγκυμοσύνη που μπορούν να επηρεάσουν το μωρό σας

Το πόσο υγιής είστε και πόσο καλό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί το μωρό σας.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να διατηρείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής καθώς το μωρό δεν αναπτύσσεται μόλις γεννηθεί αλλά διαμορφώνεται και αναπτύσσεται από την πρώτη μέρα της σύλληψης. Για αυτό είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να γίνονται σωστές επιλογές που δεν θα επηρεάσουν την υγεία και την ανάπτυξη του εμβρύου!

Τι όμως πρέπει να προσέξει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αποφύγετε την έκθεση στο νέφος και το καυσαέριο

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 1

Μια διεθνής μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εισπνοή των ρύπων, όπως η σκόνη και το νέφος για μεγάλες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού. Για αυτό το λόγο λοιπόν αποφύγετε το περπάτημα στο κέντρο της πόλης και επιλέξτε ένα πάρκο μακριά από τα αυτοκίνητα και το καυσαέριο!

Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 4

Το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να είναι νόστιμο, και βολικό (δεν χρειάζεται προετοιμασία) αλλά εγκυμονεί κινδύνους για το έμβρυο όπως για παράδειγμα λιστερίωση. Η λιστερίωση (Listeria) είναι η τροφική δηλητηρίαση η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο Listeria monocytogenes. Σε περίπτωση που προσληφθεί μία έγκυος γυναίκα, η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, σοβαρή λοίμωξη του νεογέννητου ή ακόμη και θνησιγένεια.

Πρέπει να λαμβάνετε αρκετή Βιταμίνη D

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 3

Ποτέ η βιταμίνη D δεν είναι αρκετή. Πρόκειται για μία από τις πιο απαραίτητες θρεπτικές ουσίες για το αναπτυσσόμενο έμβρυο και δεν μπορεί κανείς να τη βρει εύκολα στα τρόφιμα. Έρευνα έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε έγκυες γυναίκες αύξησαν τον κίνδυνο προεκλαμψίας, χαμηλού βάρους γέννησης και διαβήτη κύησης.

Αποφύγετε τα αντικαταθλιπτικά

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 5

Τα αντικαταθλιπτικά και τα SSRIs (αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης) μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με μια καναδική επιστημονική έρευνα οι γυναίκες που παίρνουν αντικαταθλιπτικά κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο (αυξημένο κατά 87%) να γεννήσουν παιδί με αυτισμό. Με δεδομένο ότι συχνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καινούργιες έρευνες για το ποιες είναι οι επιδράσεις των αντικαταθλιπτικών στον οργανισμό της εγκύου αλλά και στο μωρό, οι γιατροί τονίζουν το εξής : Η συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών θα πρέπει να γίνεται μόνο από τον ειδικό γιατρό, ο οποίος γνωρίζοντας το ιστορικό της μέλλουσας μητέρας, θα κρίνει αν και πότε πρέπει να της χορηγηθούν.

Αποφύγετε την έκθεση στον καπνό

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 6

Το κάπνισμα είναι κάτι που οι περισσότερες έγκυες γυναίκες, τουλάχιστον αυτές που αγαπούν τον εαυτό τους, δεν το κάνουν. Αλλά, αυτό που πρέπει επίσης να αποφύγετε είναι να βρίσκεστε γύρω από ανθρώπους που καπνίζουν. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν εισπνεύσει καπνό κατά τη διάρκεια της κύησης ανέπτυξαν προβλήματα επιθετικότητας από την ηλικία των πέντε ετών.

Ελαττώστε την καφεΐνη

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 7

Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις ωραιότερες περιόδους μιας γυναίκας. Συνήθειες που μέχρι πριν είχατε θα πρέπει να ελαττώσετε αν όχι να τις κόψετε τελείως. Μπορεί μέχρι πριν να χουχουλιάζατε στον καναπέ σας κρατώντας μια κούπα ζεστό καφέ ή να πίνατε μέσα στη μέρα σας πάνω από δύο καφέδες την ημέρα, τώρα όμως όλα θα αλλάξουν. Η παχυσαρκία γίνεται επικίνδυνη και βλαβερή για το έμβρυο όταν δεν υπάρχει μέτρο. Για παράδειγμα, αν μια εγκυμονούσα μαμά καταναλώνει πάνω από 8 φλυτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί προκαλέσει και αποβολή. Αν όμως υπάρχει κάποιο μέτρο και τηρούνται οι συνισταμένες ποσότητες, τότε το μωρό δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Αν και η καφεΐνη εισέρχεται στον πλακούντα, δεν έχει διαπιστωθεί ότι είναι βλαβερή για το έμβρυο.

Ελέγξτε το βάρος σας

paragontes pou epireazoun to moro sti mitra 2

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές προβλημάτων κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, μελέτες έχουν συνδέσει τη μητρική παχυσαρκία με την παχυσαρκία στα παιδιά αργότερα στη ζωή. Μία συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος άσθματος και στο αγέννητο μωρό.

Διαβάστε επίσης:
Εγκυμοσύνη και καφές: Τελικά απαγορεύεται ή όχι;

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται τα αντικαταθλιπτικά;

Παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη:Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη γυναίκα και το μωρό

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved