Βασιλόπιτα με φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Δύο μέρες έμειναν για την αλλαγή του χρόνου και όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα θα φτιάξουμε μαζί μια υπέροχη βασιλόπιτα  με μαγιά αρωματισμένη με φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι!

Βασιλόπιτα με φρέσκο βούτυρο και πορτοκάλι από τον Γιώργο Γεράρδο

Πραγματικά αξίζει να βρείτε λίγη ώρα και να τη φτιάξετε, το σπίτι θα μοσχομυρισει και η νοστιμιά της θα αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Προσωπικά φτιάχνω διπλή δόση και πέρα από τη βασιλόπιτα για την αλλαγή του χρόνου, ψήνω άλλη μια σαν τσουρέκι για πρωινό και κέρασμα για τα παιδιά που λένε τα κάλαντα.

Η συνταγή αυτή είναι εύκολη, αλλά θέλει το χρόνο της, για να δράσει η μαγιά. Το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία του νερού που θα τη διαλύσετε. Αν είναι. Πολύ ζεστό, η μαγιά θα χαλάσει και δε θα φουσκώσει η βασιλόπιτα. Θέλουμε το νερό να είναι χλιαρό, περίπου στη θερμοκρασία μας. Αντίστοιχα πρέπει να παγώσει και το γάλα με το βούτυρο πριν το ενώσουμε με τα υπόλοιπα υλικά.

Καλή επιτυχία λοιπόν και καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και πολλές νοστιμιές!

Υλικά

500 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
100 γρ. Φρέσκο βούτυρο αγελάδας
50 γρ. γάλα φρέσκο
125 γρ. ζάχαρη
50 γρ. Χλιαρό νερό
2 φακελάκια ξερή μαγια
3 μεσαία αυγά
1/2 πορτοκάλι, ξύσμα
4κς άχνη ζαχαρη για πασπάλισμα

Τρόπος παρασκευής

Λιώνουμε το βούτυρο με το γάλα σε μια κατσαρόλα, πριν βράσει προσθέτουμε τη ζάχαρη και κατεβάζουμε από τη φωτιά για να παγώσει. Διαλύουμε καλα τη μαγιά στο νερό.

vasilopita 5


Προσαρμόζουμε το σύρμα στη κουζινομηχανή της Kentwood και χτυπάμε τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσαρμόζουμε το γάντζο, προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε σε μεσαία ταχύτητα για 7-8 λεπτά. Σκεπάζουμε το κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες ώστε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Ζυμώνουμε πάλι για 2-3 λεπτά.

vasilopita 3


Εν τω μεταξύ στρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με λαδόκολλα. Ένα κολπο είναι να διπλώσουμε ένα φύλλο λαδόκολλας 5 φορές σε τρίγωνο, να μετρήσουμε το μέγεθος της φόρμας και με ένα ψαλίδι να κόψουμε τη λαδόκολλα σε ανάλογο σημείο.

vasilopita 8

Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε για περίπου μια ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.

Προθερμαινουμε το φούρνο στους βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα. Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζαχαρη.

Μην ξεχάσετε να βάλετε και ένα φλουρί πριν τη κόψετε.

Καλή επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Συνταγή για μια πιο «θρεπτική» Βασιλόπιτα: Καλή χρονιά νόστιμα και υγιεινά!
Παραδοσιακή βασιλόπιτα
Συνταγή για μία εύκολη βασιλόπιτα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved