Πώς θα βάλετε τα παιδιά ξανά σε πρόγραμμα μετά τις γιορτές

Τα Χριστούγεννα πέρασαν, χρονιά αλλάξαμε και πλέον διανύουμε την τελευταία εβδομάδα που τα σχολεία είναι κλειστά.

Πώς θα βάλετε τα παιδιά ξανά σε πρόγραμμα μετά τις γιορτές

Τα παιδιά μας έχουν ξεσαλώσει, έχουν ξεμυαλιστεί, έχουν παίξει, έχουν ξεκουραστεί, έχουν διασκεδάσει και πρέπει μια εβδομάδα πριν ανοίξουν τα σχολεία να μπουν ξανά σε πρόγραμμα, σε ρουτίνα, να κοιμούνται νωρίς και πάνω από όλα να διαβάσουν ώστε να πάνε προετοιμασμένα.

Τι γίνεται όμως, όταν αντί να σκέφτονται το διάβασμα και το πρόγραμμά τους, σκέφτονται το παιχνίδι και το ξενύχτι; Πολύ απλά, ως γονείς, ως μαμάδες (κακά τα ψέματα το πρόγραμμα και η ρουτίνα είναι κάτι που μόνο μια μαμά μπορεί να επιβάλει) θα πρέπει να βάλουμε ξανά σε πρόγραμμα το παιδί μας, σιγά σιγά και συστηματικά.

Να θυμάστε ένα παιδί δεν μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να ξυπνήσει στις 7 το πρωί ή να κοιμηθεί στις 8.30 το βράδυ όταν επί δύο εβδομάδες ξύπναγε στις 10 το πρωί και κοιμόταν μετά τις 11 το βράδυ.

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και η επανένταξη στη ρουτίνα θα γίνει παιχνιδάκι.

paidi programma ypnoy

Πώς θα καταφέρετε τώρα λοιπόν να βάλετε σε πρόγραμμα ξανά το παιδί σας; Πώς θα καταφέρετε να το βάζετε να κοιμάται νωρίς ώστε το πρωινό ξύπνημα να μην είναι ένας εφιάλτης για εσάς; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και σίγουρα όλα θα γίνουν εύκολα και η μετάβαση στη ρουτίνα ομαλά.

Βάλτε το για ύπνο νωρίς

Όσο και αν γκρινιάζει, όσο και αν κάθε φορά που το βάζετε στο κρεβάτι του σας λέει «Εσύ γιατί δεν κοιμάσαι τόσο νωρίς», θα πρέπει να το βάζετε για ύπνο τουλάχιστον μέχρι τις 09.30 το βράδυ και να το ξυπνάτε στις 8 με 8.30 το πρωί αν θέλετε να ξυπνάει με ευκολία από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Να θυμάστε ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο δεν θα πρέπει να ξεφύγετε καθόλου από το πρόγραμμα αυτό.

paidia se programma meta tis giortes 1

Αφιερώστε μια ώρα την ημέρα στο διάβασμα

Οι διακοπές γενικότερα είναι για χαλάρωση και ξεκούραση. Μη ζορίζετε και μην πιέζετε τα παιδιά σας να διαβάσουν. Κάθε μέρα, μία εβδομάδα πριν την έναρξη των σχολείων αφιερώστε μόνο μία ώρα σε ανάγνωση, ασκήσεις, φωτοτυπίες και επανάληψη ορθογραφίας. Μία ώρα όμως, που δεν θα βαριέται, δεν θα σηκώνετε να πάει για νερό ή να κάνει κάτι που ξέχασε. Μείνετε αφοσιωμένοι στον στόχο. Έτσι το τελευταίο Σαββατοκύριακο δεν θα χρειαστεί να τα κάνετε όλα μαζί, κάθε άλλο. Θα μπορεί να χαλαρώσει και να πάει στο σχολείο έτοιμο και ξεκούραστο.

Ορίστε, δεν χρειάζονται και πολλά. Αν τηρηθεί ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ξυπνάτε το παιδί νωρίς το πρωί και κάνετε μία ώρα επανάληψη την ημέρα, η επιστροφή στο σχολείο μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνει παιχνιδάκι!

Διαβάστε επίσης:
Πώς θα μπει το παιδί σας ξανά σε πρόγραμμα-Συμβουλές για γονείς

Βάλτε ξανά σε σωστό πρόγραμμα ύπνου το παιδί σας μετά τις διακοπές!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved