Ωτίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Όταν το παιδί σας στα πρώτα χρόνια της ζωής του κρυολογήσει είναι πιθανόν να παρουσιάσει ταυτόχρονα και ωτίτιδα!

Ωτίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μιας λοίμωξης των ανωτέρων αναπνευστικών οδών μπορεί να συσσωρευτεί υγρό στο μέσο ους. Αν αυτό το υγρό επιμολυνθεί με μικρόβια, προκαλεί πόνο στο αυτί και φλεγμονή του τύμπανου. Οι γιατροί ονομάζουν τη λοίμωξη αυτή «οξεία μέση ωτίτιδα».

Τα δύο τρίτα των παιδιών εκδηλώνουν το λιγότερο μία ωτίτιδα προτού κλείσουν τα δύο τους χρόνια. Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό στα μικρά παιδιά, επειδή είναι πιο ευπαθή στις ιώσεις και η μικροσκοπική τους ευσταχιανή σάλπιγγα, από την οποία φυσιολογικά παροχετεύεται το υγρό από το μέσο ους, δεν λειτουργεί κανονικά στη διάρκεια μιας λοίμωξης.

Βρέφη κάτω του έτους που παραμένουν σε βρεφικούς σταθμούς παθαίνουν περισσότερες ωτίτιδες από εκείνα που μένουν στο σπίτι, κυρίως επειδή είναι εκτεθειμένα σε περισσότερες ιώσεις. Επίσης βρέφη που ταΐζονται ή τρώνε μόνα τους από, το μπιμπερό όταν είναι ξαπλωμένα είναι περισσότερο επιρρεπή σε ωτίτιδες, επειδή, με τον τρόπο αυτό μπορεί μικρές ποσότητες γάλακτος να κυλήσουν μέσα στην ευσταχιανή σάλπιγγα και να την αποφράξουν. Όταν το παιδί πάει στο σχολείο οι πιθανότητες να προσβληθεί από ωτίτιδα μειώνονται πράγμα που μπορεί ενδεχομένως να αποδοθεί σε δύο παράγοντες: πρώτος είναι η πλήρης σχηματοποίηση του μέσου ωτός, που μειώνει τις πιθανότητες συσσώρευσης υγρού, και ο δεύτερος η ενίσχυση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού όσο προχωράει η ηλικία.

otitida sta paidia 2

Σημάδια και συμπτώματα ωτίτιδας στα παιδιά

Σχεδόν πάντοτε οι ωτίτιδες προκαλούν πόνο. Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και μιλάει, θα σας πει ότι το αυτί του πονάει. Αν είναι μικρότερο, μπορεί να τραβάει το αυτί του και να κλαίει, ενώ, αν είναι βρέφος, ίσως κλαίει κυρίως κατά τη διάρκεια του γεύματος, επειδή οι θηλαστικές κινήσεις που κάνει και η κατάποση ασκούν επώδυνες πιεστικές επιδράσεις στο μέσο ους. Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι είναι ο πυρετός, που στις ωτίτιδες μπορεί να κυμαίνεται από 38 έως 40° Κελσίου.

Υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε ότι από το αυτί του παιδιού τρέχει υγρό αναμεμιγμένο με αίμα και πύον. Αυτό σημαίνει ότι το τύμπανο έσπασε και ότι το έκκριμα αυτό ρέει από μια, μικρή τρύπα (διάτρηση). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας και να του αναφέρετε όλα τα συμπτώατα που παρατηρείτε.

Πότε είναι συχνές οι ωτίτιδες στα παιδιά;

Οι ωτίτιδες είναι πάρα πολύ συχνές το χειμώνα και την άνοιξη, που είναι και «εποχές ιώσεων». Αν είναι καλοκαίρι και το παιδί σας παραπονιέται ότι πονάει στο αυτί του, ιδίως ύστερα από μπάνιο σε πισίνα ή στη θάλασσα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή του εξωτερικού αυτιού (ακουστικού πόρου), η οποία ναι μεν δεν προκαλεί βαρηκοΐα αλλά θα πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί άμεσα.

otitida sta paidia 3

Ωτίτιδα στα παιδιά και θεραπεία

Αν υποπτευθείτε ότι το παιδί σας έχει ωτίτιδα, καλέσετε τον παιδίατρο σας το συντομότερο δυνατόν. Στο μεταξύ για να το ανακουφίσετε ακολουθήστε τα παρακάτω
βήματα:

  • Αν έχει πυρετό ζητήστε από τον γιατρό σας να σας πει την ακριβή δοσολογία αντιπυρετικού που πρέπει να χορηγήσετε.
  • Μην χρησιμοποιήσετε σταγόνες για τα αυτιά, εκτός και αν σας το επιτρέψει ο γιατρός και αφού προηγουμένως έχει εξετάσει το παιδί σας.
  • Ο παιδίατρός σας θα ξεκινήσει θεραπεία τόσο για να πέσει ο πυρετός όσο και για να περάσει ο πόνος.

Διαβάστε επίσης:

Ωτίτιδα παιδιού: Η μη ολοκλήρωση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερη λοίμωξη
Ωτίτιδα: Νέος τρόπος αντιμετώπισης με αντιβιοτικές σταγόνες μίας μόνο δόσης
Οξεία μέση ωτίτιδα σε παιδιά και μωρά- Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved