Γιορτάστε την 28η Οκτωβρίου με τα παιδιά σας, με ταινίες και τραγούδια για το Έπος του ’40

Το Mothersblog και οι συντάκτες του γιορτάζουν την 28η Οκτωβρίου με τραγούδια και ελληνικές ταινίες, για το Έπος του ’40, που ιστορούν την ανδρεία και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών στον πόλεμο.

Γιορτάστε την 28η Οκτωβρίου με τα παιδιά σας, με ταινίες και τραγούδια για το Έπος του ’40

Τραγούδια και ταινίες, που μεγαλώσαμε μαζί τους και τώρα μεγαλώνουν και τα παιδιά μας.

Τραγούδια που γράφτηκαν για το Έπος του 40

Τα τραγουδούσαμε στα σχολικά μας χρόνια στις γιορτές της εθνικής επετείου και τώρα τα τραγουδάνε τα παιδιάς μας. Είναι τα τραγούδια που γράφτηκαν για το Έπος του ’40, με μοναδικό σκοπό να εμψυχώσουν τους Έλληνες στρατιώτες που έδιναν τη ζωή τους, στον πόλεμο. Θρυλικά, πλέον, τραγούδια, που τα χρόνια εκείνα συντρόφευαν όσους έμεναν πίσω, αλλά και εκείνους που έφευγαν για το Μέτωπο. Η αγάπη που κυριαρχούσε, μέχρι τότε στους στίχους, με την έναρξη του ελληνοϊταλικου πολέμου, μπήκε στην άκρη και πλέον σκοπός των δημιουργών ήταν να κρατήσουν ψηλά το ελληνικό φρόνημα.

«Σ’ αυτά τα χρόνια άλλαξε η μορφή του τραγουδιού. Ο έρωτας ξεχάστηκε, μπήκε ξανά στη μπάντα. Και μες σε πόλεις και χωριά και σε κάθε κορφή νέα τραγούδια ακούστηκαν: τραγούδια του σαράντα», έλεγε κάθε φορά που προλόγιζε τα πολεμικά τραγούδια, στις παραστάσεις της η Σοφία Βέμπο. Η «τραγουδίστρια της Νίκης», που το όνομά της συνδέθηκε όσο κανένα άλλο με το Έπος του ’40, κι έγινε σύμβολο ενός ολόκληρου λαού.

Παρακάτω ακολουθούν τα πιο γνωστά τραγούδια για τον πόλεμο του ’40, ερμηνευμένα από καταξιωμένους τραγουδιστές της εποχής. Τραγούδια που όχι μόνο αντέχουν στο χρόνο, αλλά κάθε φορά που τα ακούμε, μας προκαλούν την ίδια συγκίνηση και περηφάνια για την Πατρίδα μας.

Αξίζει να τα ακούσετε με τα παιδιά σας και γιατί όχι; Να τα τραγουδήσετε μαζί.

Τα τραγούδια που σας προτείνουμε είναι:

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά



Κορόιδο Μουσολίνι



Ο ελληνικός κινηματογράφος για τον πόλεμο του 40

Το Έπος το ’40 δεν άφησε ασυγκίνητο τον ελληνικό κινηματογράφο, όπου γυρίστηκαν μία σειρά από ταινίες, αφιερωμένες στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου, της Κατοχής, και της ελληνικής Αντίστασης, με πρωταγωνιστές λαμπερά ονόματα της μεγάλης οθόνης, της εποχής εκείνης. Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Ζωή Λάσκαρη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Κώστας Καζάκος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Βασίλης Λογοθετίδης και πολλοί άλλοι πρωταγωνιστούν σε ταινίες - αφιερωμένες στον πόλεμο του 40.

Κάποιες από αυτές έχουν αξιόλογα δείγματα, κάποιες άλλες, όπως η «Υπολοχαγός Νατάσσα», κατέρριψαν κάθε εισπρακτικό ρεκόρ, ενώ αρκετές ισορρόπησαν – σχεδόν αριστοτεχνικά – ανάμεσα στην Ιστορία και την αγάπη. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι το κοινό ήθελε (και θέλει) το ρομάντζο, οπότε ο κινηματογράφος, συνδύασε και τα δύο: και βλέπουμε ιστορίες, όπου ο έρωτας ανθεί (και στις περισσότερες περιπτώσεις νικά) και στα χρόνια του πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μαθαίνουμε, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες, για τα γεγονότα της εποχής και τους αγώνες ενός ολόκληρου Έθνους, για την απελευθέρωση της Πατρίδας.

Δείτε κάποιες από τις πιο γνωστές ελληνικές ταινίες που βλέπουμε κάθε χρόνο και δε βαριόμαστε καθόλου. Και σίγουρα, θα αρέσουν στα παιδιά σας, όπως και σε εμάς στην ηλικία τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved