Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο Παιχνιδιών

Ποιον από εμάς δεν πλημμυρίζουν αισθήματα χαράς στο άκουσμα της λέξης «παιχνίδι»;

Πέντε λόγοι για να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά σας το Μουσείο Παιχνιδιών

Φαντάζομαι ότι ο καθένας νιώθει πολύ τυχερός, όταν του δίνεται η ευκαιρία για παιχνίδι ιδιαιτέρως τώρα που θεωρείται «μεγάλος». Έτσι, τουλάχιστον, αισθάνομαι η ίδια κάθε φορά που οι «λουλουδένιες» ανιψιές μου είναι πρόθυμες να μοιραστούν μαζί μου τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας.

Αγαπημένο μας παιχνίδι αποτελεί το «κούκλες»! Ντύνουμε κούκλες, χτενίζουμε κούκλες, ταΐζουμε κούκλες και στολίζουμε κούκλες με κοσμήματα!!!Μία από αυτές τις φορές, λοιπόν, οι «λουλουδένιες» μου απόρησαν που η δική μου κούκλα δεν έμοιαζε με τις δικές τους. «Γιατί δεν αγοράζεις μία σαν τις δικές μας;» ρώτησε το Μελινάκι μου. «Επειδή αυτή την αγαπώ» της απάντησα και συνέχισα προσθέτοντας «είναι της εποχής μου». «Μα, δεν είναι μοντέρνα!» σχολίασε η Αγγελικούλα μου. Οπότε, προσπάθησα να τους εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να αλλάξω την κούκλα μου με καμία άλλη δίνοντας έμφαση στο ότι μου θύμιζε τα παιδικά μου χρόνια γεμίζοντας με κάθε φορά με μια γλυκιά νοσταλγία! Αν και αισθάνθηκα ότι οι μικρές μου μπόρεσαν ως ένα βαθμό να αντιληφθούν τα λεγόμενά μου, ένιωθα ότι κάτι έλειπε, κάτι που θα συμπλήρωνε όλα αυτά τα οποία προσπαθούσα για ώρα να τους μεταδώσω…

mouseio mpenaki



Πριν λίγο καιρό περιηγούμενη στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη, το μάτι μου «έπεσε» στην ανακοίνωση «Το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών OPEN DAY 22.10.2017» και κατευθείαν σκέφτηκα ότι αυτή είναι η ευκαιρία που έψαχνα! Θα είναι ωφέλιμο τα κορίτσια μου να επισκεφθούν το συγκεκριμένο Μουσείο για 5 λόγους:

#1

mouseio paixnidion 1

Θα αντιληφθούν ότι κάθε παιχνίδι της συλλογής φανερώνει την καθημερινή ζωή των παιδιών, αγοριών και κοριτσιών, από άλλες εποχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αντανακλώντας τις ιστορικές συνθήκες της εποχής στην οποία δημιουργήθηκε. Η συγκεκριμένη, μάλιστα, συλλογή, περιλαμβάνει 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

#2

mouseio paixnidion 5

Θα εντυπωσιαστούν από τις ευρωπαϊκές κούκλες του 19ου και 20ού αιώνα, αφού θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν με ενδυμασία, κυρίως φορέματα, άλλων εποχών μεταφερόμενες μέσω της φαντασία τους σε εκείνες τις εποχές και συνειδητοποιώντας, ως έναν βαθμό, τη θέση της γυναίκας άλλοτε.

#3

mouseio paixnidion 4

Θα γνωρίσουν την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας χάρη στην ύπαρξη χειροποίητων παραδοσιακών ελληνικών παιχνιδιών και αντικειμένων του 18ου-20ού αι., λαϊκών πανηγυριώτικων και αστικών εμπορικών του 20ού αιώνα καθώς και εθιμικών εποχιακών παιχνιδιών.

#4

mouseio paixnidion 3

Θα κατανοήσουν ότι η αξία ενός παιχνιδιού, τόσο παλιότερα όσο και σήμερα, δεν κρίνεται από το αν λειτουργεί με μπαταρίες, αν είναι σύγχρονο και αν περιλαμβάνει οθόνη μαζί με τηλεχειριστήριο αλλά από το αν γεμίζει τον κάτοχό του με αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού.

#5

mouseio paixnidion 2

Θα αγαπήσουν έναν αξιόλογο μουσειακό χώρο, καθώς για εκείνες δεν θα αποτελεί ένα ψυχρό και αφιλόξενο μέρος, αλλά ένα μέρος γεμάτο από ζωντάνια και χαρά, ένα μέρος γεμάτο από παιχνίδια, ένα μέρος το οποίο στεγάζεται σε έναν μαγευτικό Πύργο σαν αυτόν της Ωραίας Κοιμωμένης!!!

Οπότε, η Μελίνα, η Αγγελική και εγώ θα επισκεφθούμε πολύ σύντομα το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών! Εσείς;

Ολυμπία Χ. Γιαννιώτη
Φιλόλογος – Παιδαγωγός.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του, εδώ!

Διαβάστε επίσης:
Όλα όσα μπορεί να κάνει ένα παιδί 1-17 ετών τα απογεύματα (και όχι μόνο) του Οκτωβρίου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved