Αρωματική βασιλόπιτα από τον Γιώργο Γεράρδο

Μια βασιλόπιτα δε θα μπορούσε να λείπει από ένα αφιέρωμα για γιορτινά γλυκά και σήμερα θα σας φτιάξω τη καλύτερη συνταγή και tips για να έχετε απόλυτη επιτυχία! Στην αλλαγή του χρόνου αλλά και για ολόκληρο το Γενάρη κόβονται αμέτρητες βασιλόπιτες στα σπίτια, σε γραφεία και σε διάφορες εκδηλώσεις.

Αρωματική βασιλόπιτα από τον Γιώργο Γεράρδο

Αντίστοιχα υπάρχουν και πολλές συνταγές: σαν κέικ, σαν τσουρέκι, με πορτοκάλι, με μαστίχα ή με αμύγδαλο. Η εκδοχή που θα σας δείξω σήμερα είναι σχετικά απλή, πολύ αρωματική χωρίς όμως να κυριαρχεί κάποια από τις παραπάνω γεύσεις. Η εκτέλεση της είναι σχετικά εύκολη αρκεί να προσέξετε μερικά σημεία που θα τονίσω παρακάτω.

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε 150γρ αλεύρι με τριμμένο αμύγδαλο ή τα μπαχαρικά με 1κγ κοπανισμένη μαστίχα. Φτιάξτε λοιπόν φέτος τη δική σας βασιλόπιτα, γιορτάστε την αλλαγή του χρόνου και σας εύχομαι ότι καλύτερο για 2017, αλλά πάνω από όλα υγεία και αγάπη!

Υλικά
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ ζάχαρη
250γρ βούτυρο γάλακτος
150ml γάλα
100ml χυμό πορτοκάλι
5 αβγά
2κς μέλι
1 βανίλια
2κγ baking powder
1κγ κανέλα
1κγ ξύσμα πορτοκάλι
1/2κγ μοσχοκάρυδο
Άχνη ζάχαρη και μια κόλλα χαρτί για το γαρνίρισμα

Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς , κοσκινίζουμε το αλεύρι, στρώνουμε λαδόκολλα σε μια στρογγυλή φόρμα 28-30 εκατοστών και βουτυρώνουμε καλά.
Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα με τη κουζινομηχανή Sense Chef της Kenwood με το σύρμα. Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.

VASILOPITA2


Χτυπάμε στον ίδιο κάδο το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι σε δυνατή ταχύτητα για 7-8 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Μπορεί να χρειαστεί να ξεκολλήσουμε το μείγμα από τα τοιχώματα του κάδου με μια σπάτουλα μια ή δυο φορές.
Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα όσο χτυπάμε και κατόπιν το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια, το baking powder, τη κανέλα και το μοσχοκάρυδο.

VASILOPITA4


Χαμηλώνουμε αρκετά τη ταχύτητα και προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι με το γάλα σε τρεις δόσεις. Σταματάμε το χτύπημα αμέσως μόλις ενωθούν στη ζύμη.

VASILOPITA5


Αφαιρούμε το κάδο, προσθέτουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα γιατί δε θέλουμε να χάσουμε τον αέρα που χτυπήσαμε στα ασπράδια.

VASILOPITA7


Στρώνουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή μια οδοντογλυφίδα όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Γαρνίρουμε όπως μας αρέσει, αλλά προσωπικά χρησιμοποιώ νούμερα που έχω τυπώσει σα στένσιλ. Τα τοποθετώ στη βασιλόπιτα, αχνίζω και τα αφαιρώ με προσοχή.

VASILOPITA9
VASILOPITA10


Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Tips.
Όλα μας τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε για αρκετή ώρα το βούτυρο με τη ζάχαρη και το μέλι ώστε να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά.
Ανακατεύουμε πολύ απαλά τη μαρέγκα για να μη χάσουμε τον ‘αέρα’ της
Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο και δεν τον ανοίγουμε μέχρι να περάσει ο ελάχιστος χρόνος.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να παγώσει εντελώς πριν τη πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.
Αν έχετε αρκετά μεγαλύτερη φόρμα ή ταψί απλά διπλασιάστε τη δόση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved