Λαχταριστή τυρόπιτα με μανιτάρια χωρίς φύλλο από τον Γιώργο Γεράρδο

Οι πίτες χωρίς φύλλο ή αλλιώς οι "τεμπελόπιτες" είναι πολύ δημοφιλείς και μάλιστα πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό σε διάφορα μέρη της χώρας μας από την ήπειρο μέχρι τη Κρήτη.

Λαχταριστή τυρόπιτα με μανιτάρια χωρίς φύλλο από τον Γιώργο Γεράρδο

Από παλιά οι νοικοκυρές εκτιμούσαν την ευκολία τους αφού δε χρειαζόταν να φτιάξουν φύλλο που έπαιρνε πολύ χρόνο. Σήμερα θα σας φτιάξω τη δική μου εκδοχή με φέτα, γραβιέρα και μανιτάρια. Είναι μια λαχταριστή συνταγή, φτιάχνεται πολύ εύκολη και γρήγορα ενώ φυσικά μπορείτε να τη "πειράξετε".

Αν για παράδειγμα δεν αρέσουν τα μανιτάρια στα παιδιά σας μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πράσο ή σπανάκι. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι τυριά σας αρέσουν και έχετε στο ψυγείο σας!

Υλικά
½ κιλό μανιτάρια
250γρ φέτα σπασμένη σε κομμάτια ή τρίμμα
250γρ γραβιέρα τριμμένη
200ml γάλα
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 αβγά
50γρ συν 1κς βούτυρο
50ml συν 1κς παρθένο ελαιόλαδο
2κς τριμμένη φρυγανιά
1 1/2κγ baking powder
1κγ φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι με 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και απλώνουμε τη φρυγανιά.

01


Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, το θυμάρι και λίγο αλάτι σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν. Tip: Το αλάτι θα βγάλει τα υγρά των μανιταριών και έτσι δεν θα ‘αρπάξουν’.

22


Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Σε μια λεκάνη χτυπάμε με το μίξερ K-mix της Kenwood τα αβγά με το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το baking powder και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ώστε να γίνει μια ζύμη.

23


Προσθέτουμε τα τυριά (κρατάμε λίγη γραβιέρα), τα μανιτάρια και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.

24

Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.

25


Όπως και στα κέικ, δοκιμάζουμε αν έχει γίνει με μια οδοντογλυφίδα. Τη βυθίζουμε στο κέντρο και αν βγει καθαρή, η πίτα μας είναι έτοιμη.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved