Φροντίδα νεογέννητου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του μωρού σας

Οι μήνες πέρασαν και εσείς επιτέλους κρατάτε στην αγκαλιά σας το νεογέννητο μωρό σας. Τι πρέπει να κάνετε τώρα και πώς θα το φροντίσετε, σωστά; Μάθετε τα πάντα για τη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας, μέσα από το άρθρο μας.

Φροντίδα νεογέννητου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα του μωρού σας

Φροντίδα νεογέννητου: Η πρώτη επαφή-Πώς πρέπει να το κρατάτε

Οι νέοι γονείς αναγνωρίζονται από τον τρόπο που κρατάνε το μωρό τους. Νομίζουν ότι είναι εύθραυστο και εν ξέρουν πώς να το αγγίξουν και πώς να το πιάσουν. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μωρό είναι ανθεκτικό και ελαστικό, πολύ περισσότερο από τους ενήλικες, τόσο που αν πέσει στο δάπεδο δεν πρόκειται να πάθει τίποτα. Ως γονείς, θα πρέπει να είστε έτοιμοι και να δείχνετε αυτοπεποίθηση. Αν κρατάτε το μωρό στην αγκαλιά σας σαν ξένο σώμα, τότε και εκείνο θα αισθανθεί το δισταγμό σας.

Πώς θα το πάρετε σωστά αγκαλιά; Α) σκύψτε επάνω από το ξαπλωμένο ανάσκελα μωρό σας, β) τοποθετήστε το αριστερό σας χέρι κάτω από τον λαιμό και το κεφάλι του, γ) τοποθετήστε το δεξί σας χέρι κάτω από τον ποπό του, δ) ανασηκώστε το μωρό σας κρατώντας το βάρος του στα χέρια σας, ενώ ταυτόχρονα ανασηκώστε το και φέρτε το κοντά στο στήθος σας.

Φροντίδα νεογέννητου: Πώς πρέπει να περιποιείστε το μωρό σας (ντύσιμο και καθαριότητα)

Στα περισσότερα μωρά δεν αρέσει να τα γδύνουμε και να τα αλλάζουμε. Όταν θέλετε να φορέσετε ένα ολόσωμο κορμάκι, τότε ανοίξτε το όσο γίνεται πιο πολύ και περάστε το από το λαιμό και τους ώμους. Στη συνέχεια περάστε το ένα χέρι σας μέσα στο μανικάκι και το άλλο χέρι βάλτε μέσα στο μανίκι το χεράκι του παιδιού σας. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία και για το άλλο χέρι.

Σε μερικά μωρά δεν αρέσει το μπάνιο, για αυτό και δεν είναι αναγκαίο να το κάνετε μπάνιο κάθε μέρα. Για να καθαρίσετε το μωρό σας θα χρειαστείτε ένα μικρό μπανιεράκι ή μια μικρή λεκάνη με βραστό νερό. Περιμένετε να κρυώσει και βουτήξτε διάφορα κομμάτια και περάστε κάθε σημείο ξεχωριστά (πλύνετε τα χεράκια, τον αφαλό, το γεννητικά όργανα, με διαφορετικά κάθε φορά κομμάτια βαμβάκι).

Φροντίδα νεογέννητου: Θηλασμός ή τάισμα με μπιμπερό.

Θηλασμός: Θηλάστε για 5 λεπτά από κάθε μαστό σε κάθε θηλασμό την πρώτη μέρα, για 10 λεπτά τη δεύτερη μέρα και για 15 λεπτά την τρίτη μέρα. Έτσι το στήθος σας, θα κατεβάζει γάλα, οπότε το θηλάζετε για 10 λεπτά από τον ένα μαστό και αν πεινάει να βάζετε και στον άλλο μαστό, ώστε να αδειάσει και τον άλλο. Κάθε φορά να ξεκινάτε το θηλασμό από τον άλλο μαστό. Για να διακόψετε το θηλασμό, απλά βάλτε το μικρό δάχτυλο του χεριού σας στη γωνία του στόματος του μωρού, όποτε αφήνει το στήθος, χωρίς να χρειάζεται να το τραβάτε.

Τάισμα με μπιμπερό: Αποστειρώνετε τα μπουκάλια και τα θήλαστρα και φυλάξτε τα στο ψυγείο. Είναι προτιμότερο να παρασκευάζετε το γάλα όταν το χρειάζεται το μωρό σας. Αν όμως φτιάξετε πολλά μπουκάλια, μπορείτε να τα ετοιμάσετε μόνο για ένα 24ωρο. Αν επίσης το μωρό σας δεν πιει όλο το γάλα η το ζεστάνετε και δεν το θέλει, το πετάτε διότι αποτελεί πηγή μόλυνσης.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής (Από το βιβλίο: «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved