Παπούτσια για μωρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διαλέξετε τα πρώτα του παπούτσια

Παπούτσια για μωρά: Το παιδί πρέπει να φοράει παπούτσια όταν αρχίζει να περπατάει σε μη ασφαλή επιφάνεια ή όταν χρειάζεται να προστατευτεί από τις καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, ήλιο).

Παπούτσια για μωρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να διαλέξετε τα πρώτα του παπούτσια

Τα παπούτσια που αγοράζουμε τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού είναι μεν όμορφα αλλά στην ουσία άχρηστα γιατί δεν βοηθούν το παιδί να περπατήσει, ούτε περπατάει γρηγορότερα, ούτε ασφαλέστερα και ίσως το εμποδίζουν να κάνει τα πρώτα του βήματα.

Τα μωρά μαθαίνουν να περπατάνε καλύτερα ξυπόλυτα. Γαντζώνονται στο πάτωμα ακουμπώντας τη φτέρνα και μετά τα δάχτυλα (σαν βεντούζα). Τα παπούτσια δεν βοηθούν το παιδί να μάθει να περπατήσει νωρίτερα ούτε καλύτερα ούτε γρηγορότερα.

Αν ψάχνετε για παπούτσια, ελέγξτε ώστε τα δάχτυλα να κουνιούνται και το παπούτσι να δένει στο πόδι (καλύτερα με αγκράφα αντί για κορδόνια), χωρίς βεβαίως το πόδι να έχει πολύ κενό χώρο μέσα στο παπούτσι. Με άλλα λόγια, τα παπούτσια πρέπει να είναι αναπαυτικά, εύκαμπτα και να έχουν χώρο για την αύξηση του ποδιού.

papoutsia gia mora

Φροντίστε επίσης ώστε τα παπούτσια να είναι δερμάτινα και η φτέρνα να μην ξεπερνά τα 4 εκατοστά σε ύψος από τη σόλα. Να αποφεύγετε τα παπούτσια που έχουν γαζιά στο πάνω μέρος τους για να μην τραυματίζουν το πόδι του μωρού.

Ειδικά παπούτσια ή παπούτσια με υποστηρίγματα δεν χρησιμοποιούνται πλέον για τη θεραπεία της πλατυποδίας. Εάν το παιδί ξαφνικά χάσει τη σταθερότητά του στο βάδισμα, πρέπει να αγοράσετε μεγαλύτερα παπούτσια.

papoutsia gia mora

Εξίσου καλά με τα δερμάτινα παπούτσια είναι και τα φτηνά πάνινα ή αθλητικά παπούτσια υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζουν καλά και είναι αναπαυτικά. Η καλή εφαρμογή είναι απαραίτητη για να μην αποκτήσει το παιδί προβλήματα με τα πόδια όταν μεγαλώσει. Ποτέ φυσικά δεν χρησιμοποιούνται παπούτσια μεταχειρισμένα γιατί αυτά έχουν πάρει τη φόρμα του ποδιού του προηγούμενου παιδιού. Μη βάζετε παπούτσια στο μωρό σας μέσα στο σπίτι, παρά μόνο όταν αρχίσει να περπατάει έξω από το σπίτι.

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής (Απόσπασμα από το βιβλίο: «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ)

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved