«Τα μελαγχολικά παιδιά» - Φωτογραφίες που διηγούνται ένα δυσάρεστο παρελθόν

Με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα των παιδιών και των εφήβων στη Γερμανία και τη Ρωσία, ο Ingar Krauss αποκαλύπτει με έναν δικό του «αθόρυβο» τρόπο τις έντονες στιγμές της μεταμόρφωσης και της συναισθηματικής αναταραχής, ακριβώς κάτω από την επιφάνεια των κατώτατων ορίων της ζωής.

«Τα μελαγχολικά παιδιά» - Φωτογραφίες που διηγούνται ένα δυσάρεστο παρελθόν

Τα νεαρά παιδιά των φωτογραφιών φαίνεται να έχουν τη γνώση και τη σοφία που τα χρόνια τους δεν τα μαρτυρούν. Τα παιδιά αυτά έχουν ένα δυσάρεστο παρελθόν να διηγηθούν και το καταφέρνουν μόνο με την εμφάνισή τους και τα μελαγχολικά χαρακτηριστικά των προσώπων τους. Ο φωτογράφος, χρειάστηκε να ταξιδέψει στη Ρωσία και τη Γερμανία και φωτογράφισε παιδιά σε ορφανοτροφεία και παιδικές φυλακές.

Κάθε παιδί σε αυτές τις φωτογραφίες ποζάρει μόνο του και κανένα δεν έχει τη σκληρή έκφραση που θα περίμενε κανείς από κάποιον «νεαρό εγκληματία» ή κάποιο εγκαταλελειμμένο και παρατημένο παιδί.

5c9a802899e10d99acff62e501d40661 large

Τα μάτια, τα πρόσωπα η στάση τους αποκαλύπτουν σύγχυση, απογοήτευση... μελαγχολία. Είναι σοβαρά, δείχνουν απομακρυσμένα και λυπημένα. Έχουν ήδη δει πάρα πολλά, και η αθωότητά του έχει χαθεί και αυτό είναι αποτυπωμένο σε αυτές τις εικόνες.

6d9079c3a2f960640dff31e0d9babc1d large

Ο Krauss ξεκίνησε τη φωτογραφία στα μέσα της δεκαετίας του 1990, εστιάζοντας πρώτα σε παραμελημένα κτίρια (ποτέ δεν έχουν δημοσιευτεί), και στη συνέχεια φωτογράφιζε την κόρη του και τους φίλους της, καθώς μεγάλωναν στο Βερολίνο και την ύπαιθρο, κοντά στα σύνορα της Πολωνίας. Έχοντας δει ανταπόκριση στο έργο του, ταξίδεψε σε μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, φωτογραφίζοντας παιδιά στα κρατικά ορφανοτροφεία, τις φυλακές ανηλίκων και τα στρατόπεδα. Πολλά από αυτά τα παιδιά δεν είναι εγκληματίες, αλλά αυτά τα «παιδικά ιδρύματα» είναι τα μόνα μέρη που η κοινωνία βρήκε γι 'αυτά.

7a0b37da15a04aa96d8083424bce0519 large

Στα πορτρέτα που θα δείτε παρακάτω, στόχος του ήταν να δώσει μια αισθητική εκτός χρόνου, ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι τραβήχτηκαν πριν πολλές δεκαετίες. Για αυτή τη σειρά χρησιμοποίησε όπως έχει πει ο ίδιος ασπρόμαυρο φιλμ και έκανε τα τυπώματα σε παλιό φωτογραφικό χαρτί από την πρώην Ανατολική Ευρώπη.

Το 2004 ο καλλιτέχνης έλαβε το βραβείο Leica του Grand Prix International de Photographie στο Vevey.

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery που ακολουθεί

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved