Τάρτα με χοιρινό, γραβιέρα και πράσο από τον Γιώργο Γεράρδο

Καλή χρονιά σε όλους, σας εύχομαι υγεία, αγάπη και χαμόγελα! Μετά από τόσα τραπέζια μέσα στις γιορτές είναι πιθανό να σας έχει περισσέψει αρκετό μαγειρεμένο κρέας στο σπίτι.

Τάρτα με χοιρινό, γραβιέρα και πράσο από τον Γιώργο Γεράρδο

Σήμερα θέλω να σας προτείνω μια συνταγή για να το χρησιμοποιήσετε με το πιο νόστιμο τρόπο, θα φτιάξουμε μια θαυμάσια τάρτα και θα σας δείξω μια βασική συνταγή για ζύμη που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πολλές περιπτώσεις. Αν για παράδειγμα θέλετε να φτιάξετε μια γλυκιά τάρτα, απλά προσθέστε μια κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη.

Μετά από τις γιορτές και τα μαγειρέματα, κανείς δεν έχει όρεξη να πλένει ατελείωτα σκεύη και για αυτό το λόγο η βάση και η γέμιση ετοιμάζονται μόνο με το K-mix της Kenwood. Έτσι γλιτώνουμε χρόνο και αρκετό κόπο στο καθάρισμα!

Ετοίμασα αυτή τη συνταγή με χοιρινό που μας είχε περισσέψει και ταιριάζει πολύ με το πράσο. Εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο, αρνάκια ή και μοσχάρι. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε λαχανικά που σας αρέσουν όπως μανιτάρια και πιπεριές.

Τέλος, χρησιμοποίησα μια ρηχή βάση τάρτας με διάμετρο 28 εκατοστών και αποσπώμενο πάτο. Αν θέλετε να φτιάξετε μια πιο βαθιά τάρτα, απλά διπλασιάστε τα υλικά της γέμισης.

Υλικά

Για τη ζύμη
250γρ αλεύρι
1/4 πακέτο βούτυρο, περίπου 60 γραμμάρια, παγωμένο
1 φλιτζανάκι παρθένο ελαιόλαδο
1 κγ ξύδι
½ κγ αλάτι
2-4 κς παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

200γρ χοιρινό από ψητό φούρνου
1-2 πράσα
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
100γρ γραβιέρα
3 αβγά
1 φλιτζανάκι γάλα
2κς παρθένο ελαιόλαδο
½ κγ θυμάρι ή ρίγανη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Χτυπάμε στο K-mix της Kenwood με τις λάμες το αλεύρι με το βούτυρο, το λάδι, το αλάτι και το ξύδι για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ξαναχτυπάμε ώστε να ενωθεί η ζύμη σε μια μπάλα.

ta1

Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη φυλάμε στο ψυγείο για μισή με μια ώρα για να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Απλώνουμε τη ζύμη με έναν πλάστη ή ένα μπουκάλι κρασί και τη τοποθετούμε σε μια φόρμα τάρτας 28-30 εκατοστών με αποσπώμενο πάτο. Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει και τη ψήνουμε για 12-15 λεπτά.

ta2

Για τη γέμιση τοποθετούμε το δίσκο κοπής στο K-mix και κόβουμε σε ροδέλες τα πράσα με το κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα λαχανικά με αλατοπίπερο για 6-7 λεπτά, προσθέτουμε το χοιρινό, το σκόρδο, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Αφήνουμε να παγώσουν.

ta3


Τρίβουμε το τυρί με τον αντίστοιχο δίσκο στο k-mix, προσθέτουμε τα λαχανικά, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά.

ta4


Απλώνουμε τη γέμιση στη μισοψημένη τάρτα και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.

ta5


Σερβίρουμε τη τάρτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου, καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved