Σταφιδόψωμο σόδας από τον Γιώργο Γεράρδο

Ένα από τα αγαπημένα παλιομοδίτικα αρτογλυκίσματα που ακόμα αγαπάμε είναι σίγουρα το σταφιδόψωμο. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη ενός πολύ οικονομικού γλυκού ψωμιού σε δύσκολες εποχές αλλά η νοστιμιά του το έχει κάνει μια διαχρονική νοστιμιά.

Σταφιδόψωμο σόδας από τον Γιώργο Γεράρδο

Το να φτιάχνουμε ψωμί στο σπίτι ακούγεται χρονοβόρο και μπελαλίδικο αλλά η συγκεκριμένη συνταγή είναι γρήγορη και πανεύκολη. Το γλυκό ψωμί αυτό φουσκώνει με τη βοήθεια της μαγειρικής σόδας και δε χρειάζεται ζύμωμα, άρα χρειάζεται ελάχιστα λεπτά προετοιμασίας για να μπει στο φούρνο.

Η μυρωδιά που θα κατακλύσει το σπίτι σας είναι το κάτι άλλο και θα κάνει τα παιδιά πραγματικά ανυπόμονα να το δοκιμάσουν. Μπορείτε να απολαύσετε αυτό το σταφιδόψωμο με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα, βουτηγμένο στο καφέ ή το γάλα και φυσικά σκέτο, ζεστό από το φούρνο!

Υλικά

500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400ml γάλα
150γρ σταφίδες
3κς νιφάδες βρώμης
3κς μέλι
3κς ξύδι
1κς λιωμένο βούτυρο
2κγ baking soda
1κγ κανέλα

Τρόπος παρασκευής

Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε μισή κούπα βραστό νερό για δέκα λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

bromi

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα στέρεα υλικά μας: Το αλεύρι, τη κανέλα, τη σόδα και τη βρώμη.

gala

Προσθέτουμε το μέλι και τις μουλιασμένες σταφίδες αφού πρώτα τις στραγγίσουμε. Αναμιγνύουμε το ξύδι με το γάλα και τα προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά.

kanela

Χτυπάμε ελαφρά σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα με το μίξερ K-mix της Kenwood και τους αναδευτήρες ζύμης μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να δημιουργηθεί μια σχετικά σφιχτή ζύμη.

stafides

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με αλευρωμένη λαδόκολλα, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα.

tapsi

Αφήνουμε λίγο να παγώσει και κόβουμε φέτες.

Καλή επιτυχία!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved