Πότε να κάνω δεύτερο παιδί; Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Συχνά οι γονείς ρωτούν τους ψυχολόγους πότε είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποκτήσουν ένα δεύτερο παιδί.

Πότε να κάνω δεύτερο παιδί; Συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Η πρώτη ερώτηση που τους θέτω είναι κατά πόσο πράγματι το επιθυμούν. Πολλές φορές μου απαντούν ότι θέλουν να προχωρήσουν σε ένα δεύτερο παιδί για να έχει παρέα το πρώτο ή επειδή είναι κακομαθημένο, ή απλώς πρέπει..

Προτού αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί, θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας το ερώτημα αν είστε προετοιμασμένοι γι' αυτό. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα προχωρήσετε στην υλοποίηση της απόφασής σας εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους.

Από πολλούς ειδικούς διατυπώνεται η άποψη ότι η διαφορά μεταξύ δύο αδελφών πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία χρόνια για να είναι βέβαιο ότι κάθε παιδί θα εισπράξει από τους γονείς του την ατομική προσοχή που έχει ανάγκη. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το τι θέλει κάθε γονιός. Για παράδειγμα, κάποιες εργαζόμενες γυναίκες θεωρούν πως είναι ευκολότερο να διευθετήσουν το θέμα της φροντίδας των παιδιών όταν είναι περίπου συνομήλικα.

Επίσης για πολλούς γονείς δεν είναι τόσο συνειδητές επιλογές όσο οι απροσδόκητες καταστάσεις που υπαγορεύουν τη διαφορά ηλικίας των παιδιών τους. Οι οικονομικές δυσκολίες, μια αλλαγή εργασίας, η ανεργία, οι αποβολές, μια ασθένεια στην οικογένεια, προβλήματα στη γονιμότητα είναι κάποιοι από τους λόγους που επιβάλουν, για αρκετά χρόνια, την αναβολή γέννησης ενός άλλου παιδιού.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved