«Μαμά, υπάρχει Αγιος Βασίλης»; Μας συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Ο Άγιος Βασίλης στα παιδικά μάτια φαντάζει παντοδύναμος με τη μακριά του γενειάδα, τη φρεσκάδα, την σπουδαιότητα και την αίγλη του.

«Μαμά, υπάρχει Αγιος Βασίλης»; Μας συμβουλεύει η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Τα παιδιά σκέφτονται τι θέλουν να τους φέρει. Χαίρονται, ανυπομονούν, περιμένουν. Είναι ο φίλος τους, ο σύμμαχός τους, αυτός που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους. Ο ρόλος του Άγιου Βασίλη έχει κοινωνική αξία, καθώς αποτελεί ένα μοντέλο προσφοράς.

Στην ερώτηση του παιδιού μας, αν εκείνος υπάρχει, τι μπορούμε να απαντήσουμε; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, μας δίνει τις δικές της συμβουλές.

• Να είστε ειλικρινής με το παιδί και η απάντησή σας να είναι ανάλογη με την ερώτησή του.
• Να του εξηγήσετε με απλά λόγια, όταν σας ρωτήσει, ότι ο Αγιος Βασίλης, δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, όμως είναι μία σταθερή αξία στη ζωή όλων των παιδιών από παλιά, που συνδέεται με τη γιορτή των Χριστουγέννων.
• Ο «μύθος του Άγιου Βασίλη», είναι ένας συμβολικός τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας, προς τους δικούς μας ή κάποιους άλλους που έχουν την ανάγκη της βοήθειας και της προσφοράς μας.
• Αν , παρά τις εξηγήσεις σας, το παιδί εξακολουθεί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, μην ανησυχείτε, και εμείς οι μεγάλοι έχουμε μερικές φορές την ανάγκη να πιστέψουμε σε έναν Άγιο Βασίλη, σε ένα όνειρο. Αφήστε λοιπόν το παιδί σας ελεύθερο να πιστέψει στο όνειρο του αγαπημένου του ήρωα. Στο βάθος είναι σίγουρο ότι ξέρει την αλήθεια και αυτή εξάλλου είναι η βασική διαφορά μεταξύ του ψέματος και του μύθου: το ψέμα είναι συνήθως ιδιοτελές και δεν παράγει χαρά, ενώ ο μύθος έχει κατά κανόνα μεγαλείο και προκαλεί θετικά και βαθιά συναισθήματα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved