Τα παιδιά του 1940!

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα, τελεσίγραφο, με το οποίο ζητούσε απροσχημάτιστα «γη και ύδωρ» από την Ελλάδα. Το «όχι» του Ιωάννη Μεταξά θα είναι και η δραματική είσοδος της Ελλάδας στην περιπέτεια του Β' παγκοσμίου πολέμου.

Τα παιδιά του 1940!

Εκείνα τα χρόνια θα είναι διαφορετικά, δύσκολα και επίπονα. Ειδικά για όποιον έμενε πίσω. Και πίσω δυστυχώς έμενε η Ελληνίδα μάνα που έπρεπε να φροντίσει τα παιδιά της μόνη γιατί ο άνδρας της φόρεσε τα χακί και άρπαξε το όπλο για να πολεμήσει! Να πολεμήσει για να μην είναι σκλαβωμένα τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του.

Μέχρι να ελευθερωθούν όμως πέρασαν δύσκολα. Η μάνα έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να μην πεθάνει το παιδί της. Μην έχοντας όμως καθόλου χρήματα για να αγοράσει αλεύρι να ζυμώσει έστω και λίγο ψωμί, αναγκαζόταν να τρέχει στα συσσίτια με το κονσερβοκούτι για μια κουτάλα σούπα ξεροφάσολα. Το συσσίτιο αποτέλεσε, γι' αναρίθμητους Έλληνες, το μοναδικό μέσο επιβίωσης στον τρομερό χειμώνα της πείνας εκείνη τη χρονιά, γιατί χωρίς αυτή τη φασολάδα που σερβιριζόταν μια φορά την ημέρα, οι 300.000 νεκροί από την πείνα αυτού του ολέθριου χειμώνα θα ήταν εκατομμύρια.

Δείτε μερικές φωτογραφίες της εποχής τιμής ένεκεν στην ημέρα, τη μάνα αλλά και τα παιδιά του τότε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved