«Μαλώνουμε μπροστά στο παιδί»-Τι θα πρέπει να γνωρίζετε. Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Σε κάθε οικογένεια, όπως είναι φυσικό, κάποιες φορές εκδηλώνονται διαφωνίες μεταξύ των μελών της, δηλαδή μεταξύ γονιών-παιδιών, αλλά και μεταξύ των ίδιων των γονιών.

«Μαλώνουμε μπροστά στο παιδί»-Τι θα πρέπει να γνωρίζετε. Από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου

Κάποιες φορές ξεσπά φασαρία και συχνά ο ένας εκτοξεύει άσχημες φράσεις ή λέξεις προς τον σύντροφό του, που εκ των υστέρων τους φέρνουν σε δύσκολη θέση. έπειτα από ένα τέτοιο περιστατικό οι γονείς κατακλύζονται από ενοχές.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:
• Όσο μικρό κι αν είναι ένα παιδί, καταλαβαίνει τη φασαρία και επηρεάζεται από αυτήν. Πρέπει λοιπόν να του εξηγείτε ότι εσείς οι μεγάλοι κάποιες φορές μαλώνετε μετά όμως συμφιλιώνεστε.
• Η σιωπή και η απόκρυψη διαφωνιών είναι εξίσου επιζήμια, γιατί η επιθετικότητα, που οι γονείς προσπαθούν να κρύψουν από παιδί, βρίσκει άλλους τρόπους έκφρασης.
• Πρέπει να αποφεύγετε να το εμπλέκετε στους καυγάδες που σας αφορούν και να μη μειώνετε ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να κερδίσετε την εύνοιά του.
• Ο διάλογος με το παιδί ύστερα από έναν καυγά είναι απαραίτητος.
• Να το ενθαρρύνετε να εκφράζεται. Τα παιδιά, που μεγαλώνουν σε μία οικογένεια όπου το κάθε μέλος της μπορεί να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του και τα συναισθήματά του, μαθαίνει να αντιμετωπίζει θετικά τη ζωή.
• Αν οι καυγάδες είναι συχνοί και βίαιοι, σημαίνει ότι υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία και είναι σκόπιμο να καταφύγετε σε κάποιον ειδικό.

Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου, «Οι γονείς κάνουν τη διαφορά».

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved