Τη Νίκη της... καρδιάς τους επισκέφθηκαν δώδεκα μαθητές από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο του Λούβρου

Το μεγαλείο της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού, όπως αποτυπώνεται με μοναδικό τρόπο στη Νίκη της Σαμοθράκης, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά δώδεκα μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τη Σαμοθράκη (δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο), που επισκέφθηκαν το Μουσείο του Λούβρου για να γνωρίσουν από κοντά τη Νίκη της... καρδιάς τους.

Τη Νίκη της... καρδιάς τους επισκέφθηκαν δώδεκα μαθητές από τη Σαμοθράκη στο Μουσείο του Λούβρου

Θαυμασμός, δέος, συγκίνηση κατέκλυσαν τις ψυχές των παιδιών, σκέψεις σκόρπιες και σελίδες Ιστορίας γρήγορα «έδεσαν» και μετατράπηκαν σε συναίσθημα, όταν τα παιδιά αντίκρισαν με υπερηφάνεια -όπως είπαν- το άγαλμα να τα «κοιτά» από το βάθρο, στο οποίο είναι τοποθετημένο στο μουσείο του Λούβρου.

«Όλο το μεγαλείο μπροστά μου (...) Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε από κοντά τη Νίκη που γι' αυτήν είμαστε τόσο περήφανοι», δήλωσε η Ζαφειρία Συκά μαθήτρια της Γ' Γυμνασίου Σαμοθράκης που συμμετείχε στην αποστολή, η οποία επισκέφθηκε το Παρίσι προσκεκλημένη από το Μουσείο του Λούβρου. Βέβαια, η Νίκη της Σαμοθράκης ήταν το επίκεντρο της προσοχής των παιδιών και των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ωστόσο και άλλα εκθέματα του μουσείου κέντρισαν το ενδιαφέρον των παιδιών και γενικότερα η όλη εμπειρία από το ταξίδι θα τους μείνει ανεξίτηλη, όπως σημείωσε η Ζαφειρία.

Μια άλλη κοπέλα, η Αναστασία Ψούνη που φέτος αποχαιρέτησε το Λύκειο είπε ότι, η στιγμή που αντίκρισε το άγαλμα ήταν μοναδική: «όταν πήγαμε στο άγαλμα ήταν κάτι μοναδικό, δηλαδή μια μοναδική στιγμή (...) Βλέπεις ένα άγαλμα που το επισκέπτονται χιλιάδες κόσμος καθημερινά».

Την παρουσίαση του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης (το οποίο επανατοποθετήθηκε στο βάθρο του στο Μουσείο έπειτα από δέκα μήνες απουσίας λόγω εργασιών συντήρησης) στην ελληνική αποστολή ανέλαβε ο Ludovic Laugier ερευνητής του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Ο ίδιος ανέλαβε και την ξενάγηση της αποστολής στο χώρο συντήρησης του αγάλματος έπειτα από ειδική άδεια πρόσβασης που δόθηκε για τους μαθητές.

Η Νίκη ως εργαλείο προβολής του νησιού
Η Νίκη της Σαμοθράκης, έφερε πιο κοντά το νησί με το Μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την υλοποίηση δράσεων, με στόχο την ανάδειξη του νησιού.

Πώς, όμως, υλοποιείται αυτό το εγχείρημα; Σ' αυτό το ερώτημα ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Γιώργος Χανός επισήμανε, με δηλώσεις του πως η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών (Μουσείο Λούβρου και δήμου) ξεκίνησε, ουσιαστικά, πέρυσι και φέτος προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προβολή του νησιού μέσω δράσεων ανάδειξης με κεντρικό πρόσωπο τη Νίκη της Σαμοθράκης. Η φιλοξενία της δράσης των παιδιών, διευκρίνισε ο κ. Χανός, έχει ενταχθεί στο έργο Συντήρηση και Αποκατάσταση του Μνημείου η 'Νίκη της Σαμοθράκης' από το Μουσείο του Λούβρου.

Πέραν αυτού, το νησί της Σαμοθράκης βρήκε στο πρόσωπο του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και της προέδρου της ActionAid Ελλάς Αλεξάνδρας Μητσοτάκη άλλους δύο "συμμάχους" στην προσπάθεια περαιτέρω προβολής του, επισήμανε ο κ. Χανός. Όπως εξήγησε, οι μαθητές και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν με τον κ. Γαβρά και την κ. Μητσοτάκη, οι οποίοι συζήτησαν με τους εκπροσώπους του Δήμου την προοπτική δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ για τη Σαμοθράκη, υπό την εποπτεία του κ. Γαβρά. Στις συζητήσεις, επίσης, τέθηκαν και άλλα θέματα για την ανάδειξη και την προβολή της Σαμοθράκης.

Η αποστολή ταξίδεψε αρχικά για την Αθήνα όπου έγινε δεκτή από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, η οποία διοργάνωσε ένα εκπαιδευτικό - περιηγητικό πρόγραμμα για τα παιδιά στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Σχολής, όπου είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη βιβλιοθήκη της Σχολής αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο πρόγραμμα των μαθητών συμπεριλήφθηκε και ξενάγηση τόσο στα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου του Λούβρου όσο και στο μουσείο Orsay την επομένη μέρα και έτσι δόθηκε μια σημαντική ευκαιρία στους μαθητές να ξεναγηθούν σε τρία από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου (Ακρόπολης, Λούβρου, Orsay).

Δείτε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη της αποστολής στο Μουσείο του Λούβρου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved