Μόνικα Σέλες: Μια τενίστρια που -σαν σήμερα- στα 16 της, κατόρθωσε να γίνει η «απόλυτη» νικήτρια! (φωτογραφίες)

Η γυναίκα της φωτογραφίας μας σαν σήμερα το 1990, σε ηλικία 16 ετών, γίνεται η νεότερη νικήτρια του Ρολάν Γκαρός!

Μόνικα Σέλες: Μια τενίστρια που -σαν σήμερα- στα 16 της, κατόρθωσε να γίνει η «απόλυτη» νικήτρια! (φωτογραφίες)

Αποκλείεται να μην αναγνωρίσατε την γιουγκοσλάβα τενίστρια, Μόνικα Σέλες, η οποία υπήρξε νούμερο 1 του πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας κατακτήσει 9 Grand Slam (4 Australian Open, 3 French Open, 2 US Open). Έχει συνολικά 53 τίτλους καριέρας, ενώ το ατομικό της ρεκόρ νικών είναι 595-122. Στις 11 Ιουνίου 1990 έγινε η μικρότερη σε ηλικία τενίστρια που κατακτά το French Open, όταν ήταν ακόμα 16 χρονών!

Τα πρώτα βήματα
Η Μόνικα Σέλες γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1973 στο Νόβι Σαντ της πρώην ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (τωρινή Σερβία). Ο πατέρας της Κάρολι Σέλες ήταν αυτός που την ώθησε από πολύ νωρίς στον χώρο του τένις. Η Μόνικα έπιασε ρακέτα για πρώτη φορά στην ηλικία των 6 και με προπονητή τον πατέρα της έκανε τα πρώτα της βήματα στο άθλημα που της έδωσε τα πάντα και που λίγο έλειψε να της κοστίσει ακόμα και την ίδια της τη ζωή. Η πιτσιρίκα τότε Σέλες πήρε τον πρώτο της τίτλο σε ηλικία 9 ετών. Η αλήθεια είναι (όπως είχε δηλώσει και η ίδια) πως δεν κατανοούσε πλήρως τους κανόνες του τένις όταν κατακτούσε το τρόπαιο, αλλά αυτό δεν φάνηκε να την πτοεί. Στα 11 της σηκώνει στον ουρανό του Miami το πιο σημαντικό τρόπαιο που υπήρχε στην κατηγορία της: Η κατάκτηση του Orange Bowl!

Το μεγάλο μπαμ
Σε ηλικία μόλις 14 ετών (1988) η Σέλες γίνεται επαγγελματίας και ήδη ο κόσμος του τένις μιλάει για μια πολλά υποσχόμενη νεαρή τενίστρια. Το 1989 κάνει την έκπληξη και φτάνει στα ημιτελικά του Rolland Garros, χάνοντας εκεί όμως απ΄το νούμερο 1 της εποχής,Στέφι Γκραφ. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς βρέθηκε στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της WTA. Τον αμέσως επόμενο χρόνο η Σέλες παίρνει την προσωπική της ρεβάνς απ'την Γκραφ, την οποία κέρδισε σε έναν ανεπανάληπτο τελικό του French Open με 7-6, 6-4 και έγινε έτσι η νεαρότερη τενίστρια που κατακτά το συγκεκριμένο τρόπαιο σε ηλικία μόλις 16 ετών και 6 μηνών.

Τα πράγματα ήταν απλά. Ένα νέο αστέρι είχε ήδη γεννηθεί στη διεθνή σκηνή του παγκόσμιου τένις και ο κόσμος είχε γνωρίσει για τα καλά την υπέρμετρα φιλόδοξη Μόνικα Σέλες. Την τριετία 1990-93, η Σέλες πραγματοποίησε το απόλυτο όνειρο που θα μπορούσε να έχει οποιαδήποτε τενίστρια. Τον Ιανουάριο του 1991 η νεαρή Μόνικα κατακτά το Australian Open απέναντι στην τεράστια τότε Μαρτίνα Ναβρατίλοβα και τυγχάνει συνάμα καθολικής αναγνώριση απ'τον κόσμο του τένις. Μάλιστα, δύο μήνες μετά, εκθρονίζει απ'την 1η θέση του παγκόσμιου πίνακα κατάταξης την Στέφι Γκραφ και απολαμβάνει την μοναξιά της πρωτιάς. Η Σέλες κατακτά αμέσως μετά τοWimbledon και το US Open, δύο Grand Slam, τα οποία υπερασπίζεται και τον επόμενο χρόνο κατακτώντας τα εκ νέου. Τότε, έχασε μόνο το British Open απ'την μόνιμη αντίπαλό της, Στέφι Γκραφ.

Σήμερα η Μόνικα Σέλες έχει εγκαταλείψει την ενεργό δράση στο τένις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τένις αποτελούσε και αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου. Για αρκετό καιρό σκεφτόμουν την επιστροφή μου στην επαγγελματική δράση, αλλά, τελικά, αποφάσισα να μην ακολουθήσω αυτή την πορεία».

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της σπουδαίας αυτής αθλήτριας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved