Σαν σήμερα έγινε δημοπρασία για πίνακα του Πικάσο: είναι ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου!

Ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πωλείται στις 5 Μαΐου 2004 από τον οίκο Σόθμπις της Νέας Υόρκης προς 104.168.000 δολάρια σε ανώνυμο αγοραστή και γίνεται το πιο ακριβό έργο τέχνης στον κόσμο, εκθρονίζοντας τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Πορτρέτο του δρ. Γκασέ», που είχε πωληθεί το 1990 στους Κρίστις προς 82,5 εκατομμύρια δολάρια.

Σαν σήμερα έγινε δημοπρασία για πίνακα του Πικάσο: είναι ο πιο ακριβός πίνακας του κόσμου!

Ήταν ζωγραφισμένο το 1905, όταν ο Πικάσο ήταν 24 ετών. Στο έργο απεικονίζεται ένας νεαρός Παριζιάνος, που κρατά στο αριστερό του χέρι μια πίπα και είναι στεφανωμένος με τριαντάφυλλα. Μάλιστα ο Πικάσο έκανε παύση για ένα μήνα και μετά συνέχισε το έργο του. Και μετά το μήνα αυτό πρόσθεσε το στεφάνι στο κεφάλι του νέου. Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο τοποθέτησε αυτό το στεφάνι, αλλά υπάρχει μια αντίθεση μεταξύ θηλυκότητας και της αρρενωπότητας στην εικόνα.

Garçon à la pipe

Το έργο έχει διαστάσεις 99,7 Χ 81,3 εκατοστά και προερχόταν από τη συλλογή του Αμερικανού Τζον Χέι Ουίτνι, μέλους της θρυλικής οικογένειας συλλεκτών έργων τέχνης. Η οικογένεια Ουίτνι είχε αγοράσει τον πίνακα το 1950 έναντι του ποσού των 30.000 δολαρίων. Επίσημα ο αγοραστής του πίνακα παραμένει άγνωστος, αν και πηγές λένε ότι ήταν ο Guido Barilla , ιδιοκτήτης της Barilla Group, γνωστής μάρκας ζυμαρικών.

Πάντως οι ειδικοί λένε ότι η υψηλή τιμή του πίνακα έχει να κάνει όχι τόσο με το θέμα και την ιστορική του αξία, όσο με την αξία του ονόματος του δημιουργού...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved