Η συγγραφέας της «Στιγμούλας», Μαρίνα Γιώτη στο Mothersblog: «Η έμπνευσή μου είναι η κόρη μου!»

«Η Στιγμούλα» των εκδόσεων Μίνωας,  είναι ένα παραμύθι που μιλάει για την μοναδικότητα του καθενός μας και την αξία του ταξιδιού στην ανακάλυψη του εαυτού μας. Είναι το πρώτο της συγγραφικό εγχείρημα της Μαρίνας Γιώτη και παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες, έχει κερδίσει τις καρδιές των μαμάδων και φυσικά των παιδιών τους! Με αφορμή το παραμύθι της, μίλησε αποκλειστικά στο Mothersblog.gr για όλα όσα δεν ξέρουμε γι' αυτή, για την κορούλα της, αλλά και για τον σύζυγό της Κώστα Κρομμύδα, ηθοποιό και συγγραφέα του βιβλίου «Μπαμπά Μεγάλωσέ με».  

Η συγγραφέας της «Στιγμούλας», Μαρίνα Γιώτη στο Mothersblog: «Η έμπνευσή μου είναι η κόρη μου!»

Πώς προέκυψε η «Στιγμούλα»; Ήταν όνειρό σας να γράψετε παιδικό βιβλίο;
Η συγγραφή και η εικονογράφηση νομίζω είναι μια φυσική προέκταση όλων όσων έχω κάνει μέχρι σήμερα. Από μικρή ζωγράφιζα και με το μυαλό μου έπλαθα ιστορίες. Σπούδασα οπτική επικοινωνία και εικονογράφηση σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια του είδους στην Αμερική, όπου έμαθα πώς να αποτυπώνω τις ιδέες μου σε μια κόλλα χαρτί. Για 15 χρόνια δούλεψα στο να επικοινωνώ το όραμα των άλλων, αλλά πάντα ήθελα να γυρίσω σε εκείνα τα χρόνια που όλα ήταν πιθανά. Οι εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ αναγνώρισαν τη δυνατότητα μου να φαντάζομαι και να επικοινωνώ και μου έδωσαν την ευκαιρία να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Αν και ξεκίνησα να γράφω ιστορίες πριν κάνω τη κόρη μου, εκείνη έχει υπάρξει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη μου έμπνευση. Για χάρη της ψάχνω συνέχεια δημιουργικούς τρόπους να της εξηγήσω τον κόσμο και να δημιουργήσω δυναμικά πρότυπα. Θέλω να της δείξω τρόπους να αντιμετωπίζει ό,τι βρεθεί στον δρόμο της. Ένα σύστημα αξιών και εργαλείων που θα τη βοηθήσουν να πορεύεται στο μέλλον.

Τι μηνύματα θέλετε να περάσετε στα παιδιά μέσω του βιβλίου;
«Η Στιγμούλα» μιλάει για την μοναδικότητα του καθενός μας και την αξία του ταξιδιού στην ανακάλυψη του εαυτού μας, την αξία της σύνδεσης και της ασφάλειας της βάσης μας, για την πίστη στον εαυτό μας και τη ροή της ζωής, τη δύναμή μας, για τη σημασία της δράσης, για την αγκαλιά στην αλλαγή, για την αξία της κάθε στιγμής. Θέλω να δείξω στα παιδιά ότι κάθε πλάσμα στον πλανήτη είναι πολύτιμο, σημαντικό σαν το νερό. Γενικότερα όμως, θα ήθελα μέσα από τις ιστορίες μου να εξηγήσω στα παιδιά ότι η φαντασία ανοίγει τις πόρτες του μυαλού. Για να ξεκινήσεις να χτίζεις έναν καλύτερο κόσμο πρέπει πρώτα να μπορείς να τον ονειρευτείς.

Στην κορούλα σας, τι παραμύθια διαβάζετε; Της άρεσε η Στιγμούλα;
Ως γονιός ήθελα να διαβάζω παραμύθια στη κόρη μου που να έχουν κάποιο δίδαγμα. Γι' αυτό μου αρέσουν ιδιαίτερα οι ιστορίες του Αισώπου. Σύντομα κατάλαβα ότι μέσα από μια ιστορία ήταν πολύ πιο εύκολο να μεταφέρω ή να εξηγήσω στη κόρη μου κάτι σημαντικό από να της το πω «ξερά» σαν μάθημα. Πολλά από τα παραμύθια που διάβαζα δεν είχαν κάποιο σκοπό και αυτό μου άφηνε ένα αίσθημα ανεκπλήρωτου. Με ενοχλούσε γιατί ένιωθα σαν να μη αξιοποιούσα τον πολύτιμο χρόνο μου μαζί της. Η Στιγμούλα άρεσε στη μικρή μας από την πρώτη στιγμή. Μου έκανε, πολύ πετυχημένες μάλιστα παρατηρήσεις, πριν ακόμα τυπωθεί το βιβλίο και τις έλαβα πολύ σοβαρά υπόψη μου. Είναι ο πιο αυστηρός κριτής μου!

Ο σύζυγός σας, Κώστας Κρομμύδας, έχει γράψει και αυτός δύο βιβλία. Εσείς τον παρακινήσατε; Κρίνετε αυστηρά ο ένας τον άλλον;
Ο Κώστας και εγώ συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο σε πολλά πράγματα. Εγώ έγραψα πρώτη το παραμύθι, αλλά εκείνος έκδωσε πρώτος το βιβλίο του. Δεν μπορώ να σας πω, λοιπόν, ποιος παρακίνησε ποιόν! Μπορεί να κρίνουμε αυστηρά ο ένας τον άλλο, αλλά η κριτική μας είναι καλοπροαίρετη και αποσκοπεί στο να γίνουμε καλύτεροι. Λέμε μόνο αλήθειες μεταξύ μας και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση ο ένας του άλλου. Ο Κώστας βρίσκεται δίπλα μου σε κάθε βήμα και εμψυχώνει τα όνειρά μου. Ελπίζω να κάνω και εγώ το ίδιο για εκείνον.

Έχετε στα μελλοντικά σας σχέδια την συγγραφή ενός νέου παιδικού βιβλίου; Και αν ναι, ποιος θα είναι ο καινούριος ήρωας;
Όπως σας είπα, πάντα δημιουργούσα ιστορίες και χαρακτήρες με τη φαντασία μου. Πέρα από αυτές που έχω ήδη γράψει έχω και αρκετές ιδέες στο μυαλό μου. Ακόμα δεν έχω αποφασίσει ποιό θα είναι το επόμενο βήμα. «Η Στιγμούλα» έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από μικρούς και μεγάλους που σκέφτομαι, αν θα πρέπει να έχει και συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ να δίνω περισσότερες από μία διαστάσεις στις ιστορίες μου, έτσι ώστε τα παιδιά όσο μεγαλώνουν να βρίσκουν και άλλες ερμηνείες και να συνεχίζουν να κερδίζουν από την κάθε ιστορία. Το σκέφτομαι σαν έναν καλό πίνακα ζωγραφικής ή μια καλή ταινία, όπου ο κάθε θεατής προβληματίζεται και επηρεάζεται με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτό που βλέπει. Η συζήτηση που προκύπτει μετά είναι που έχει και τη μεγαλύτερη αξία.

Υ.Γ: Η Μαρίνα Γιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Έχει τιμηθεί με το John Peter's Publication Award από το Art Directors Club της Ν. Υόρκης και τα Διεθνή βραβεία Pentawards.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved