Συνταγή για ένα μεγάλο, λαχταριστό και γιορτινό κέικ από τον Γιώργο Γεράρδο!

Αυτή την εβδομάδα το mothersblog.gr σε συνεργασία με τη Kenwood τρέχει έναν διαγωνισμό με δώρο μια κουζινομηχανή K-mix. Ετσι αποφάσισα να σας προτείνω μια γιορτινή συνταγή που φτιάχνεται πανεύκολα και γρήγορα με τη κουζινομηχανή! Είναι ένα πεντανόστιμο κέικ!

Συνταγή για ένα μεγάλο, λαχταριστό και γιορτινό κέικ από τον Γιώργο Γεράρδο!

Ιδανικό για τις γιορτές, για κέρασμα στο σπίτι ή και για δώρο!

Το καλό με αυτό το κέικ είναι ότι είναι μια ιδανική βάση για πειραματισμούς. Μπορείτε να κρατήσετε τις αναλογίες των βασικών υλικών και να αλλάξετε τα υπόλοιπα υλικά με βάση ότι σας αρέσει ή διαθέτετε! Στη λίστα των υλικών, μέσα σε παρένθεση θα βρείτε προτάσεις για αντικατάσταση υλικών.
Υλικά
300 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γραμμάρια καστανή ζάχαρη (ή λευκή)
300 γραμμάρια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αβγά
100 ml γάλα
200 γραμμάρια αμύγδαλα και φουντούκια (ή καρυδιά, φιστίκια Αιγίνης)
100 γραμμάρια κουβερτούρα (ή λευκή σοκολάτα)
Χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι (ή δυο λεμόνια)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (ή 1 κουταλάκι κανέλα)
Για το γλάσο
75 γραμμάρια τυρί κρέμα (ή βούτυρο)
150 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Για διακόσμηση
100 γραμμάρια αποξηραμένα κράμπερις (ή σταφίδες, κερασάκια)

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί με διάμετρο τριάντα εκατοστών.

giortino04


Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στον κάδο της κουζινομηχανές με το σύρμα για πέντε λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συστατικά, χτυπάμε τους ξηρούς καρπούς στο multi της Kenwood ώστε να γίνουν σαν χαλικάκι, ξύνουμε το πορτοκάλι, σπάμε τη σοκολάτα.

giortino05

Οταν το βούτυρο με τη ζάχαρη αφρατέψουν, προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα όσο χτυπάμε, το γάλα και το πορτοκάλι. Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα μοιάζει να "κόβει", άλλα μην ανησυχείτε, μόλις προσθέσουμε το αλεύρι θα γίνει μια ωραία ζύμη.

giortino06


Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, το baking powder και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε ελαφρά μέχρι να γίνει μια σφιχτή αλλά και αφράτη ζύμη.

giortino08


Στρώνουμε τη ζύμη στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή όταν τη βυθίσουμε στο κέντρο.

Αφήνουμε το κέικ να παγώσει καλά και ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε το τυρί κρέμα και την άχνη στον κάδο της κουζινομηχανής μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα.

giortino10

Στρώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ με μια σπάτουλα και γαρνίρουμε με τα κράνμπερι.

giortino13

Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved